fullload好順???
乜AMD full load 會lag 架咩? 我淨係知多核無咁易full load 啫.....
IO intel強我作為前intel 用家係絕對同意嘅, 不過斷估你唔會用$4100 嘅 9900K 對比$1999 嘅 2700掛? 然後話法拉利係特別好, 唔明點解要買錢七?

正常同價錢係人都會坐頭等唔去迫ECON.........
問題係我無咁多錢去坐 ...
bishop168 發表於 2019-5-8 15:12

而家經濟倉大d 闊d 喎
9900k 只係高頻+單核性能好少少, 打機差幾多個fps??? 插張2080/1080, 如果120FPS 同125FPS 咁, 分別係個屎忽無咁痕囉
係要J RAM speed 果d 微不足度嘅影響我都無野講了

2700只係i5 嘅價 重點, 底板唔使換, 慳多一千由2060升2070

快D就係快D

via HKEPC Reader for Android
henrietta 發表於 2019-5-8 15:33

哦
咁點解唔用i9同i5比?
跟住曲線i5 慢?
快D就係快D嘛

打機呢度真係有D玄, 如果玩舊GAME,例如我玩CS GO 4K
INTEL 9900K有150+, 2700得100左右,明明顯卡都一樣

...
s84292 發表於 2019-5-8 16:08

FPS 去到過百, 打起上黎跟本無分別
貴2千銀, 多50FPS  心理上無咁唔抵咁囉, 但係其他game頂盡都係幾FPS
反而工作軟件類大家8C16T intel 就真係快好多啦, workstation 行繪圖剪片果2千銀係抵俾的

input lag都差幾皮啦師兄
csgo班人追求300fps
kljlkjxcv 發表於 2019-5-8 18:36

真心想知插住個144 mon
200 同300 FPS 有乜分別, 小弟才梳學淺未玩過高FPS
未來會否追求1000FPS? ...
當你追求FPS 到瘋狂程度插個240 mon, 實際操作有幾大分別
有無人實測過個input lag difference 實際玩起上黎有乜影響?

重點係2600x超左都慢過9400F少少
當然幾個月後又可以係另一世界
hk2054 發表於 2019-5-8 18:20

點為之快過? 淨計gaming?
一樣based clock 各有輸嬴= intel嬴?  當然intel 嬴果D 個 percentage 係大d嘅
https://www.youtube.com/watch?v=hmhBgLSIneQ

多工AMD 嬴照當輸?  當然你部電腦淨係用黎打機嘅咁Intel 真係無得輸嘅, 講gaming, intel 係嬴, 公認
但人地多6t, 打緊機仲可以有力係background run埋他野, 不過無緊要, 點都係intel 嬴
full load 唔lag 嘛

之前睇過有大佬用 NVMe RAID 嚟試兩家 CPU 到底 IO 夠唔夠勁,結果 Intel 完勝…… 其實 IO 無咁勁 ...
licson 發表於 2019-5-11 23:54

一隻m.2 SSD 行到read/write 3200mbs/2000mbs,差一兩百mb 你覺得好重要??
我想問下你家用機起個db transaction 有幾大? 行1gb LAN個transaction 量可以因為果一兩百mb而run唔切?