上面條友根本唔識野喎
AMD個代同nvidia個性能差別在於基本運算同API硬解方面嘅差別,AMD純粹嘅數學運算係出衆,但依然突破唔到擅長增加硬解API增強real time rendering能力嘅nvidia
假如有硬解嘅rendering,點都好過純粹嘅運算啦,唔係點解AMD會可以食到掘礦個風潮喎
然後intel依然14nm牙膏,後幾代痂ppt都肉酸過人,10nm依然冇曬聲氣
大佬我俾少些小錢買個夠多核心又唔會唔手腳協調嘅CPU,加個兼容嘅ram,亦唔會增加太多預算,又可以用自己部電腦搞好啲多媒體工作,點都好過一味增加速度但冇任何性能同溫度進步嘅lake系列CPU

still no real product shown, wait for the real launch la.
simonyyy 發表於 2019-5-15 10:50

只係估計,唔排除 maybe overtake!

總之佢有粒U default turbo去到4.9/5.0ghz就一定會戒一排煙先

都未出點講有幾勁?
sport 發表於 2019-5-15 10:36

所以咪冇人講囉

竟然有人話ZEN2

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

上面條友根本唔識野喎
AMD個代同nvidia個性能差別在於基本運算同API硬解方面嘅差別,AMD純粹嘅數學運算係出 ...
bam1a 發表於 2019-5-15 11:13

所以Intel比人話左好多年,要速度無速度,係熱度年年不斷加

笑左?
成班ZEN 2 , ZEN 3都未識分

笑左?
1132333 發表於 2019-5-16 20:37

我唔識 不如請你講解下

笑左?
1132333 發表於 2019-5-16 20:37

ZEN 1st Gen = Zen, ZEN 2nd Gen = Zen+. ZEN 3rd Gen = Zen 2, 即係來緊月尾蘇媽係台灣發怖個粒. ZEN3 好似係2020年後先發怖.

好似係咁. 唔知啱唔啱. AMD自己咁講.

zen 14nm 1st gen,
zen+ 12nm 2nd gen,
zen2 7nm 3rd gen,
zen3 7nm+ 4th gen