因為佢覺得電腦淨是得12v…
EVIS 發表於 2019-5-14 20:18

我覺得佢係認為只係得12v先叫輸出, 而3.3, 5v係單純浪費電力, 唔係又點可能唔計佢地入輸出

咁呢d足唔足火?

今時今日唔著重12V,著重3.3V  5V ?
佢又有冇做 quote load test,佢又基於咩理由話隻 ...
sport 發表於 2019-5-14 20:25

佢出到rated wattage (550)咪足囉, 有咩咁難理解?

如果你嘈max output 同max continuous output就話遮, 呢d有咩可以嘈

我覺得佢係認為只係得12v先叫輸出, 而3.3, 5v係單純浪費電力, 唔係又點可能唔計佢地入輸出 ...
s20021139 發表於 2019-5-14 20:28

+12V是供電大戶,因此它的地位最重要

從這個匯總我們可以看出,+12V、+5V和+3.3V供電對於PC硬件起到很重要的作用,因此這三路輸出的表現直接決定了PC電源的綜合性能。其中+12V供電是當中的重中之重,CPU和顯卡都直接由+12V供電,因此+12V供電的功率占電源額定功率的大頭,一般來說不低於70%,高端電源甚至把全部資源集中在+12V輸出上,+5V和+3.3V輸出則通過DC to DC電路從+12V中轉換出來。

12v雖然重要,但唔等同 同足火兩隻字掛勾
重要同唔重要
跟 代表足火 同唔 足火
無 國際標淮規範 例明需要咁既規格 同計算

基本上 廠自己標幾多 出足就係足,呢點係事實

致於大家重視 12v 輸出,n年前已經有篇教點 選 夠唔夠火數用既討論同教學
內容都有提到 單雙路 同顯卡需求等 去教大家選牛
入面都無點提 咩幾多v夠先叫足火
只係教大家 睇火數唔係單數最大數,要去睇埋用幾多同點選點睇

由於 師兄一直都唔願意 分享d  主流既測試文 (唔係主觀觀點文)
有寫明足火,足功率,同應該點計既標準/國際標準比 各位師兄弟參考下咁,所以我只好貼番 願意分享 實際教學既師兄既 post 係度 用住先
https://www.hkepc.com/forum/view ... =1420379&page=1

致於個d 新d 既設計 DC to DC 個d 可能會涉及更廣既範圍
v數互相干擾 波紋 成本 電路穩定 等更進階既野
就有待更進階既高手解答

+12V是供電大戶,因此它的地位最重要

從這個匯總我們可以看出,+12V、+5V和+3.3V供電對於PC硬件起到很重 ...
sport 發表於 2019-5-14 20:55

https://www.hardwaresecrets.com/ ... ower-supply-review/

12v雖然重要,但唔等同 同足火兩隻字掛勾
重要同唔重要
跟 代表足火 同唔 足火
無 國際標淮規範 例明需要咁 ...
rfdingo 發表於 2019-5-14 22:50

都唔知up乜春!
12V都唔足W ,隻牛何來足火?
咁我話唔足火,你話足火,你咪証明比我睇,隻好足火囉....
helenchan師兄個post 啱哂你睇.....

隻牛足唔足火
剩睇label就清楚?

s20021139 發表於 2019-5-14 23:31

一個比條成10年前link,一個就比條2013年,都唔知做乜?
睇近少少啦
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=61&tid=2374308

想出細箱,有兩隻牛,想問下邊隻好D
配備
AMD1600
B450
8GB RAM
480 GB SSD X1
RX570

FSP 全漢FSP450-60GH ...
xfxatiamd 發表於 2019-5-13 22:31

睇師兄配備買450W 抆水建議改用500W以上火牛

回覆 1# xfxatiamd
SilverStone SFX ST45SF V3.0 450W 够哂做