Pentium 4 都有H T,i7 1代 亦有,唔見有人講?定已經被淘汰?

via HKEPC Reader for Android

所以點解我十年八年前買 2500k 而不買 2600k
Miipp 發表於 2019-5-16 15:03

世事都被你看透

唯有轉用兆心

9700K 又贏

Pentium 4 都有H T,i7 1代 亦有,唔見有人講?定已經被淘汰?

via HKEPC Reader for Android ...
hk1hde 發表於 2019-5-16 21:25

一黎Pentium4無呢個bug,二黎仲有幾多人仲用Pentium 4..

via HKEPC Reader for Sony Xperia XZ Permium

可能係 D 軟件自己 UPGRADE 唔再行 (INTEL) HT
而唔係個 OS ,如果 M$ 果邊唔比你行 HT 咁都幾大件事
即係買粒 4C8T 返黎行唔到 8T ,INTEL 又要比人告

用i3都好橙 得番雙核雙線跑

via HKEPC Reader for Android

9700K 又贏
tocheukho 發表於 2019-5-16 22:16

其實 Chrome 本身就係 冇 HT 快過有 HT
日本嘅個人網誌 chimolog 做過 Chrome 開網頁 delay 嘅評測
9700K 快過 9900K 接近 90ms

其實 Chrome 本身就係 冇 HT 快過有 HT
日本嘅個人網誌 chimolog 做過 Chrome 開網頁 delay 嘅評測
9700K  ...
MelonGx 發表於 2019-5-17 12:08

因為畢竟HT係由一個core模擬多一條thread 出黎
如果軟件寫得好可以用盡成個core既物理resource 既話
HT既效能增長都係有限
如果OS派錯thread的話更加有可能負增長

intel自編自演,搞到HT有bug, 逼現有用家放棄本身夠用的4C8T平台,升級8C8T, 唔好上當!