[操作疑難] NB ram : ddr3(1.35v) 可否取代ddr3(1.5v) ?

請教各位師兄 :

多咗一條從一部NB被取代下來的  ddr3 1600 4g (1.35v) 雙面 ram ,
可否取代在老舊 NB (samsung r530)上的两條其中一條 ddr3 1066 2g (1.5v)雙面 ram
唔該哂各位 !!!!!!

回覆 1# skw

部份/新點的nb 1.35 v ddr3 ram都係雙電壓可用的…但安全起見…你可上網查一下你條ram支唔支援1.5v電壓…或者影張相上來等大家鞤下眼

回覆 2# bee831123

唔該師兄, 試咗 唔得
冇論單獨一條換入定同舊嘅混拼都唔得
試過哂所有組合及掉轉位置都唔得(全都係開唔到機)
但冇搞壞部機,  換返舊嗰两條又正常返
THX !!!!!!

唔知關唔關 cpu 由 t4500轉咗 p9700 嘅事呢 ?

回覆 2# bee831123

條ram係支援1.35v/1.5v

螢幕擷取畫面 (27a).png

回覆 4# skw

應該唔關cpu 事……T4500/p9700 加上行ddr3…咁晶片組小弟估計離不開係gl 40/gs45/gm45/pm45…如果部機無獨顯的話…咁多數係gl40…gl40的話咁就無計了…因gl40最大支援4g ram單條2g最多兩條…4gb己經係極有限了

你條4g ram係雙面的…咁應該唔關單雙面相容問題事…如果部機係gs45/gm45/pm45都應該支援到的

所以我估係晶片組的問題…gl40…兩條2gb加起來4gb極限了………如有錯煩請指教

睇漏左你部機係R530 …r530有好幾個板本的…你可去………裝置管理員--系統裝置……睇下見唔見以上晶片組事但一個…如見到 gl40咁就無計了…因如上面講的原因…如見到另外三個…咁就可以再硏究下

雙面 ram <--用 16粒RAM晶片計穩陣D.   
每邊4粒RAM CHIP, 一共8粒其實都係傳統 所謂的單面.

回覆  bee831123

條ram係支援1.35v/1.5v
skw 發表於 19/5/2019 12:03 AM

你條ram係1Rx8,intel 4x chipset 係支援唔到呢種4gb ram嘅,所以你用唔到

回覆 6# bee831123

我記得部NB係有獨顯(好似係m310定310m) 晶片記得係xx45,應唔會係xx40,
呢几日部機唔嚮身邊睇唔到, 有機會用aida64睇睇