[操作疑難] 有 display card 係咪唔駛有 sound card 都出到聲?

好多 server board 都係無 onboard sound card,而現時既 display card 又可以經 HDMI 輸出音效
如果我只係但求有聲,不問音質
只需買張 display 如 1030 等等 low end card,再加隻有 speaker 既 mon 就可以出聲了?

回覆  sport

我塊版係server 版
無音效OUTPUT 都可以 用DISPLAY HDMI出聲
Sunbathing 發表於 2019-5-23 10:27

唔該!

我記得以前 D MON 熄左會連 SPEAKER 果PART 都唔出聲
其實都幾麻煩

個人覺得買條入門usb dac 線可能方便dd

兩樣野黎架啦 你裝顯卡driver 已經問你裝唔裝hdmi for音效

不過咁就用唔到機箱前置兩個3.5插(咪,耳筒)

好多 server board 都係無 onboard sound card,而現時既 display card 又可以經 HDMI 輸出音效
如果我只係 ...
Comeon 發表於 2019-5-19 13:09

除非你張顯卡係十年前,唔係依家張張都有內置聲卡比你HDMI直接出

有圖有真相
Comeon 發表於 2019-5-20 11:32

假如係有onboard audio,或者dual mon等等,
記得係要SET番你要出聲嗰隻MON嗰個Nv HD audio 做default, 咁就有聲出

以樓主講1030為例
Nv本身有HD audio device o家嘛, 你插張卡落去,裝埋driver,
audio playback嗰度就有顯示 ...
chinwah 發表於 2019-5-20 10:17

有圖有真相