咁簡單既問題都有人亂咁up

HDMI本身設計係有Audio線
而家既Display card都有獨立既Audio output
所以係出到聲
一係就直插然後SPDIF去電視解碼
或者經adaptor出RCA或者3.5mm出喇叭(Mon入HDMI出3.5mm就係有adaptor)

完全唔需要電腦本身有sound card

係喎!唔記得而家Display card有獨立Audio output,我唔啱

我試過一次 WIN7 裝左但係點都出唔到聲 轉換WIN10又冇問題
devilcat1 發表於 2019-5-19 23:54

我係Win7試都無問題

如果我無記錯
要飛落底版先出到聲,係gtx260年代既事
十年都有

以樓主講1030為例
Nv本身有HD audio device o家嘛, 你插張卡落去,裝埋driver,
audio playback嗰度就有顯示, 仲要話埋俾你聽駁落邊個mon啦,
出埋參考圖啦, 真係同上層c-hing一樣 慨歎,唉... 咁都要拗話無得出聲真係.....

以樓主講1030為例
Nv本身有HD audio device o家嘛, 你插張卡落去,裝埋driver,
audio playback嗰度就有顯示 ...
chinwah 發表於 2019-5-20 10:17

有圖有真相

有圖有真相
Comeon 發表於 2019-5-20 11:32

假如係有onboard audio,或者dual mon等等,
記得係要SET番你要出聲嗰隻MON嗰個Nv HD audio 做default, 咁就有聲出

好多 server board 都係無 onboard sound card,而現時既 display card 又可以經 HDMI 輸出音效
如果我只係 ...
Comeon 發表於 2019-5-19 13:09

除非你張顯卡係十年前,唔係依家張張都有內置聲卡比你HDMI直接出

不過咁就用唔到機箱前置兩個3.5插(咪,耳筒)

兩樣野黎架啦 你裝顯卡driver 已經問你裝唔裝hdmi for音效