回覆  F14

隻牛係 aywun a1-5000 500W

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
kcc2615 發表於 2019-6-1 13:07

https://www.youtube.com/watch?v=wK8p7dGSdmo

aywun

回覆 20# hkjake

是否容易著火係與SATA電源插頭製造方法有關
如果好似下圖呢種注入熱膠倒模固定電線嘅插頭,就容易出現兩條電線太接近導致短路:

相反,下圖呢款先製好個膠殼,然後先逐條電線插入有區隔嘅孔中,就較安全:

下面影片有詳細剖析:

回覆  hkjake

是否容易著火係與SATA電源插頭製造方法有關
如果好似下圖呢種注入熱膠倒模固定電線嘅插頭, ...
eo38cl 發表於 2019-6-3 19:52

想穩陣的話, 拿隻MEGA 表打高壓試下每條線之間的阻值..

剝開黑色表層,睇到呢種注入熱膠倒模固定電線嘅SATA插頭,容易出現兩條電線太接近導致短路著火:

回覆 53# eo38cl

thanks,學到野

屋企呢條決定唔用

SATA每條線有分隔,我聯想到CAT5E線夾水晶頭咁樣

剝開黑色表層,睇到呢種注入熱膠倒模固定電線嘅SATA插頭,容易出現兩條電線太接近導致短路著火:
...
eo38cl 發表於 2019-6-3 20:03

真係好易short埋

回覆  R跑車
Sliverstone ST45SF-G 用左6年
跟住即刻換左SX650-G
gundamseed46 發表於 2019-6-3 15:41

Silverstone 都咁樣, 有冇定期除DUST?

我隻cx500 corsair用左7-8年...有D驚

好奇問下,個rom 幾耐有用過?

我用淘佬大四pin轉sata,轉左幾隻HDD都無事!
BTW我條係渡銀線