我等 AMD PCIe 6.0
煙條會話我知有咩弱點

回覆 21# 可愛小企鵝

點會用唔到5年呀?5年前嘅4790k放到今日仍然係夠用啦

算吧啦,點會冇用,大把人等緊 Thunderbolt TB4 上 PCIe 4.0 x4
egpu, 你俾多多佢都唔介意, PCIe 5.0 x ...
KwokAngus 發表於 2019-6-14 13:41

問題係依家gpu性能發展太慢,根本用唔盡3.0呀
2012年就開始吹奏4k, 依家2080ti征服咗4k未呀?

2012年就開始吹奏4k, 依家2080ti征服咗4k未呀? ...
1756 發表於 2019-6-14 17:23

人地講緊 TB3 駁出去用唔盡 GPU 性能
特別係 laptop 要用番內置 Mon 既時候, 一來一回個bandwidth 唔夠用, 講緊係跌30% 性能

唔好話4代,2代都用到,快唔快之嘛
推唔推到今代卡,4790k+2080Ti 有37% Bottleneck

回覆  可愛小企鵝

點會用唔到5年呀?5年前嘅4790k放到今日仍然係夠用啦
1756 發表於 2019-6-14 17:17

我認為你誤會左我講咩
我係講緊cpu同主板好多人用5-7年仲用緊
應該唔會4.0既2-4年後都未出到有用既野
煙條認為用家只係用幾個月就要換新所以冇用
用幾年既野點可以只係睇下家.....

2012年就開始吹奏4k, 依家2080ti征服咗4k未呀? ...
1756 發表於 2019-6-14 17:23

大把野要用PCIe bandwidth, gaming bandwidth requirement 根本偽命題

雖然我相信係小, 但最大問題係........永遠都係有好過冇.

PCIe 4.0 x2 行到 PCIe 3.0 x4 速度
PCIe 4.0 x8 行到 PCIe 3.0 x16 速度
如果3080Ti support PCIe 4.0, 又行不盡PCIe 4.0 x8
即是插在PCIe 4.0 x8 就足夠
意味着你用ATX 高階主板 可以用多條 PCIe 4.0 x8
這PCIe 4.0 x8 可能仲可以拆成2條 PCIe 4.0 x4
1條用來插 PCIe 4.0 NVMe M.2. SSD 同原有的PCIe 4.0 M.2. 行 RAID 0
1條用來插 10/40Gbe Multi-Gigabit PCIe Adapter / 直播卡 / TB3 Adapter

淨是睇 gaming 只反映 Intel 這年恐怕得 gaming 可以和 AMD 55開...

如果未到limit 個數又點解會好左少少? 唔應該系1樣?