回復 10 #Okt04175

咁新Ryzen 3000 APU 得唔得?

via HKEPC Reader for Android

回覆 11# zgmfx12a
要等人試先知,Ryzen同Ryzen+差唔多應該都係得嘅,AMD而家玩呢招APU用上一代架構,上一代CPU配多粒GPU落去就可以做(新一代)APU方便佢清舊貨。

回覆  zgmfx12a
要等人試先知,Ryzen同Ryzen+差唔多應該都係得嘅,AMD而家玩呢招APU用上一代架構,上一代CPU配多粒GPU落去就可以做APU方便佢清舊貨。
Okt04175 發表於 2019-6-23 16:12

其實你講緊乜

回覆 13# qcmadness

佢係米話用上代CPU 用胶水痴多粒GPU 落去

回覆  qcmadness

佢係米話用上代CPU 用胶水痴多粒GPU 落去
AMDEX 發表於 2019-6-23 18:28

我就係想話新一代APU就係用上一代CPU膠水多粒GPU。

回覆 15# Okt04175

現在的APU 不是一体成形的嗎?

粒大晶片裡面咪又係分開好多Part。

一開始設計好下一代APU畀生產嗰邊咁先,到出下一代CPU就可以叫生產線由生產CPU轉為生產APU,舊製程晶片生產訂單嗰生產數量仲有剩就緊係用埋嚟整APU先抵諗,橫掂畀咗錢落訂點都要整啲野嚟賣先唔會蝕咗。

粒大晶片裡面咪又係分開好多Part。

一開始設計好下一代APU畀生產嗰邊咁先,到出下一代CPU就可以叫生產線由 ...
Okt04175 發表於 2019-6-23 18:52

但係tape out都係separate design, 都係當係新一粒chip
所以我先問你講乜

根本就係新design, 何來清舊貨

但係tape out都係separate design, 都係當係新一粒chip
所以我先問你講乜

根本就係新design, 何來清舊貨 ...
qcmadness 發表於 2019-6-24 00:31

用返垃圾會啲法律顧問嘅不負責任講法就係 觀點與角度 嘅問題,Ryzen+ CPU同Vega 8/11 GPU都係舊野就算加埋一齊我都唔覺係新野,你要咬文嚼字用到行業嘅講法都得,你可以當我(8+1 ^)無所謂架。

有整 windows 7 + nvme + USB 3.0 iso 既教學

http://leo160918.pixnet.net/blog ... D%E6%B1%82%E4%BA%BA