仲有AIO好嘈 , 易壞
peterchu1 發表於 2019-6-20 17:38

當你有過千部個時....比較到

公司用爛佬 all in one
都5-6年 文書ok
省位,個mon 甘大,係厚小小

公司買機 , 你可以試下打去 d vendor 度報下價 , 例如 JOS PCCW ASL 之類
同佢地直接買齊晒機 , 附加保養同 ...
觀星是答案 發表於 2019-6-20 09:58

正解
否則去豐X, 百X匯買, 第有乜頭暉身慶就麻煩

公司想買幾部 PC , 預算 $6500 / 部 , 做文書野 , 我自己唔熟 PC 市場 , 想問下

Lenovo 或 dell 其中一樣  ...
peterchu1 發表於 2019-6-20 09:11

唔建議買ALL IN ONE, 一來貴,一來維修非常麻煩,
要慳位就買聯想果種MON + TINY 機的組合,仲平過買ALL IN ONE 機型
https://www.lenovo.com/hk/zf/des ... 1WWENHK1/customize?

類似呢部, +埋有內置掛架的22吋MON就岩岩好6500左右

同埋公司唔洗去街買,直接SEND EMAIL問報價, 例如搵中央田,microwave 果D
可以收支票+包晒送貨同上門維修,重點係個價仲平D

DELL 唔知
Lenovo 記得加3年上門保養
Lenovo 保養係保佢自己零件, 唔怕你自己加野
所以RAM 唔洗打盡, 可以自己後加而唔影響保養,平好多.

砌機最耐用

dell 就要買埋 on site service 先有意思
P14 發表於 2019-6-20 21:01

公司砌機連Windows成本可能分分鐘仲貴過廠機,又無上門服務。

咁買 i5-8600 定 i7-7 好 ? 邊個快 d ?

仲有AIO好嘈 , 易壞
peterchu1 發表於 2019-6-20 17:38

我公司有30部AIO M70Z, 一直有簽維修合約

正常壞機率(壞黎壞去都係PSU, 30部有15部換過)
然後壞某D PARTS就好貴, 換MON要 3000蚊, 采你都傻

唔知點解
我手上既爛佬貨成日壞 同特別慢
所以而家只報Dell

我公司有30部AIO M70Z, 一直有簽維修合約

正常壞機率(壞黎壞去都係PSU, 30部有15部換過)
然後壞某D PART ...
s84292 發表於 2019-6-21 09:32

All-in-one 壞既機會大 d ?