[操作疑難] 用緊雙核cpu睇4k 60fps片換cpu定加顯示卡好?

仲用緊haswell 雙核cpu睇電話拍出黎的4k 60fps片好lag,但睇30fps片又好正常,應該換返粒第四代i5定加張顯示卡硬解好?

換第四代i5都無用, 唔夠力解 4k 60fps 的, 唔成部機換就只能加卡

硬解畫質差D, 睇片我堅持俾晒CPU處理。
換zen2 3600乜片都夠解

換第四代i5都無用, 唔夠力解 4k 60fps 的, 唔成部機換就只能加卡
Hippo 發表於 2019-7-5 17:57

唔係喎,我用i5 3450都播得好順,用iPhone 8影既片

唔係喎,我用i5 3450都播得好順,用iPhone 8影既片
一男子 發表於 2019-7-5 21:20

如果你IPHONE8選相容式格式, 大一半SIZE 的H264,應該冇咩機播唔郁

如果係新的HEVC(H265)應該至少要要6代 INTEL先有硬解4K

樓主都係加卡, 好多人話硬解睇片畫質差, 係一知半解
硬解畫質較差都係指硬體編碼方面(輸出檔案),而唔係解碼(播放檔案)方面
買張1030 就已經解到H265/VP9 4K 60, 8K30~

硬解畫質差D, 睇片我堅持俾晒CPU處理。
換zen2 3600乜片都夠解
Wanderer 發表於 2019-7-5 18:14

硬解畫質較差只係編碼方面,而且如果你CPU編碼選項,選VERY FAST同FAST,
仲差過QST 同10X0 或以後的硬體編碼

單純播放方面基本上冇分別咁濟,
反而硬解空出黎的算力可以拎去做好多後期修補同濾鏡(硬解負責解碼部份, 然後再加軟件渲染)
純軟解,單係解4K 60 已經 CPU爆炸, 保持唔drop 已經好困難
仲邊有得剩運算能力比你落其他野

一男子 發表於 5/7/2019 09:20 PM

有顯卡? 同埋i5 3450話曬都4核啊

如果你IPHONE8選相容式格式, 大一半SIZE 的H264,應該冇咩機播唔郁

如果係新的HEVC(H265)應該至少要要6代 ...
s84292 發表於 2019-7-5 21:40

就係用相容格式h.264部雙核機都播唔到

硬解畫質較差只係編碼方面,而且如果你CPU編碼選項,選VERY FAST同FAST,
仲差過QST 同10X0 或以後的硬體編 ...
s84292 發表於 2019-7-5 21:44

我用potplayer加lav filter,多次開關硬解比較之下,軟解係睇得出比硬解更有質感,呢個係個人心得未必個個啱用,總之我唔用硬解