[操作疑難] 用緊雙核cpu睇4k 60fps片換cpu定加顯示卡好?

仲用緊haswell 雙核cpu睇電話拍出黎的4k 60fps片好lag,但睇30fps片又好正常,應該換返粒第四代i5定加張顯示卡硬解好?

換第四代i5都無用, 唔夠力解 4k 60fps 的, 唔成部機換就只能加卡
Hippo 發表於 2019-7-5 17:57

唔係喎,我用i5 3450都播得好順,用iPhone 8影既片

如果你IPHONE8選相容式格式, 大一半SIZE 的H264,應該冇咩機播唔郁

如果係新的HEVC(H265)應該至少要要6代 ...
s84292 發表於 2019-7-5 21:40

就係用相容格式h.264部雙核機都播唔到

有無接 Displayport 輸出?當年好多主板 HDMI1.4,4K 只得 24Hz 睇落好 Lag
而 Haswell HD Graphics 4600 ...
孤兒仔 發表於 2019-7-7 00:09

咁邊粒第四代i5最好?4690同4460又有乜野分別
我用hdmi出1080p咋

你有無檢查是否用緊硬解?唔用硬解加顯卡都係無用,
最好當然係 4690,某寶500人仔買到 ...
孤兒仔 發表於 2019-7-12 15:35

我用緊果粒G32xx係用緊硬解,解h.264 4k 30fps完全正常

不如直接啲上淘寶買粒散裝i3-8100 + onda H310 DDR3 主板,睇戲基本上係全解而且可以用M2 SSD ...
jozifkwan 發表於 2019-7-12 17:58

用緊win7 h310冇win7 vga driver即係要買多張display card

想問下如果換左i5 4xxx用電量係咪會大增?我見G32xx都係用53W電,但i5 4xxx用成84W電
定係要full load先用84W電