留名

回覆  邪惡的化身

唔好咁易放棄呀 ching !!!!
反正好多 games DX12 都有問題, 而同一隻 game 行 DX1 ...
ventra 發表於 2019-7-12 14:47

哈....突然間今日win7又冇事唔疾, 真係唔知點解....

意思係唔係 Win7 舊, 無 driver support 新 cpu.
dune 發表於 2019-7-12 12:46

一般係週邊野如 usb3.1gen2 及內顯特登唔出 win7 driver

一般係週邊野如 usb3.1gen2 及內顯特登唔出 win7 driver
Miipp 發表於 2019-7-12 20:49

Desktop可以拆招,真正USB 3.1(USB 3.1 Gen2)嘅PCIE擴充卡同埋到目前為止嘅獨立Display卡都有Driver畀Win7,有裝獨立Display卡仲可以改一改BCD就可以令Win7如常喺純UEFI環境Boot起。

Laptop要等Mod Driver高手出招。

哈....突然間今日win7又冇事唔疾, 真係唔知點解....
邪惡的化身 發表於 12-7-2019 19:36

講真.... 佢硬推 win10 然後封殺晒 d 新 hardware 真係.....................
唔.....................

依家我睇緊係唔係 Asrock phantom gaming 4 (B365) + 9th gen 可以裝到 win7 (asrock website 有齊 drivers)
如果係, 我就放棄 ryzen 3000... (本來諗住佢 AM4, 我可以用 B450/X470 黎 win7, 但........)

講真.... 佢硬推 win10 然後封殺晒 d 新 hardware 真係.....................
唔.................. ...
ventra 發表於 2019-7-12 22:15

你應該要畀啲耐性等多陣,始終新Hardware出嚟頭一兩個版本嘅Driver肯定未能盡如人意,等到8月出新一版Driver可能情況會大為改善。

點解唔win10...
jason3303 發表於 2019-7-12 21:56

win7 的爽度, 反應 win10 點都比唔到.

win10 設定麻 Q 煩, 輸入法玩用家, 等等下省十五萬三千字.

P.S. 我雙修 desktop win7, laptop win10 (部新幾年的 SM961 nvme laptop 反應慢過老爺 win7 desktop).

回覆 31# Miipp
咁大煲
我正想出win10
做野加打机