回復 59 #Okt04175

但有無改好 Imagedownload

via HKEPC Reader for Android

Microsoft 社群有晒答案(啲人對Win10已經怨氣衝天,啲專員多數情況喺度耍官腔無助解決問題。)

同埋睇下 ...
Okt04175 發表於 2019-7-17 17:51

Win10仲有 driver問題
例如。nvidia

我用359.90所有東西正常
但用399.70有一D game開唔到

到400系
依賴 D3d9.dll 調回 dx9程序 game全部開唔到
但不用 D3d9.dll 開到 但只有個位數。Fps
因為 Win10 dx 問題!

用 Win7尼D事全部没哂!

via HKEPC Reader for Android

回覆 62# 暴走呆喵
咩game,想試下

回覆  暴走呆喵
咩game,想試下
hkkane 發表於 2019-7-17 18:29

某社 人工學園

Microsoft 社群有晒答案(啲人對Win10已經怨氣衝天,啲專員多數情況喺度耍官腔無助解決問題。)

同埋睇下 ...
Okt04175 發表於 2019-7-17 17:51

你喺大公司做過就知道C S/專員有能力解決到邊個層面嘅問题,怪佢吔做乜呢!

假如係要用新板新U,就跟大隊用Win10吧。要用Win7,就索性用番舊板和舊U好過。假如係要堅持用一些官方唔支 ...
diy-apprentice 發表於 2019-7-17 11:56

喜好某個 OS 有乜問題?

點解用舊一代 OS 時, 用舊硬件會好 d? win7 又唔係發揮唔到多核/ddr4/nvme etc

"自尋煩惱" 是邊緣化喜愛舊 OS 人仕, 實質所謂 "自尋煩惱" 只是尋找解決辦法過程而已.

所謂 "官方唔支援" 只係 M$ 迫硬件商唔 support 舊 OS 的惡劣手段.

裝到 driver 即係用到, 無勉唔勉強問題.

以後又點算? 3700x/9700k 行到 win7 起馬頂幾年以上, 到時 win10 呢個 only-touch-friendly OS 已經 EOL, 可以 skip 左 win10 先

無人話以後一定要用 win11/12/13, 將來 linux/mac/android/ios/chromeos etc 會否更好用無人知

我反而覺得奇怪, 點解次次討論如何繼續用某舊 OS 時, 總有 n 個新 OS 強迫愛好者跳出來問十萬個為甚麼唔用新 OS

你喺大公司做過就知道C S/專員有能力解決到邊個層面嘅問题,怪佢吔做乜呢! ...
jzllee 發表於 2019-7-17 20:07

好心班專員幫唔到手就出少句聲當幫忙,啲野炒咗開唔到就算叫人 SFC/ scannow 都無補於事,炒Windows叫人重裝咪都係會炒多次,反而係HDD同SSD就一定會更加操勞再短命啲。

SFC /scannow 呢個指令係萬能嘅話就唔會長期有咁多用Win10用到出問題嘅人向M$求助,成日喺求助Post叫人試呢個無謂指令啲人睇見只會更火滾,咁樣處理係連安撫苦主情緒嘅效果都冇。

反而因為Win10經常自己做埋SFC自動還原系統檔案,搞到想改UI做Areo風格都做唔到,有時明知邊個DLL檔案有問題明明Replace到就冇事,Win10成日懶醒搞呢樣搞嗰樣,但係到炒咗野嗰時又唔識幫手還原。

啲專員冇乜事就狂Sell Win10吹到其他OS好唔掂咁,出事嗰陣就耍官腔遊花園想激死班苦主咁,其實啲專員真係講少啲無謂嘅說話已經係幫大忙。

回覆 64# 暴走呆喵

試下dgVoodoo2,舊game開唔到畫面有問題幾有用,我玩2000年隻新神鵰俠侶,有破圖用dgVoodoo2整番好

回覆  暴走呆喵

試下dgVoodoo2,舊game開唔到畫面有問題幾有用,我玩2000年隻新神鵰俠侶,有破圖用dgVo ...
hkkane 發表於 2019-7-18 00:48

400系DRIVER 係直情開唔到
原本想買1650 計劃取消

咁多野要裝DRIVER?