win7 的爽度, 反應 win10 點都比唔到.

win10 設定麻 Q 煩, 輸入法玩用家, 等等下省十五萬三千字.

P.S.  ...
Miipp 發表於 2019-7-13 00:07

部NVMe Laptop其實可以裝Win7,Win7可以話係目前用得而又最正常嘅坐檯/手提電腦作業系統。

8/9代 Intel Core CPU集成GPU已經有Mod Driver畀Win7用,AMD同NVIDIA都有Driver畀Win7,Intel USB 3.1控制器都有ASRock嘅Mod Driver畀Win7。

我喺Windows討論區講過:
Win7都仲可以裝Driver嚟支援NVMe同USB3.x,M$又有Win7用DX12 SDK可以提供畀Game廠,Vulkan本身就支援Win7。

樓主好似我兩年前用1800x 但要win 7 32bit , 比部3D 車床,搞左獲粥出黎

總結一下:

win7 : 問題來自b450 driver, 需要等新版本 driver,一般使用唔覺有問題。顯卡driver 暫時唔覺有問題(未試遊戲)。

win10:driver 無問題, 感覺比win7 快些,穩定

BIOS:我用的是 msi b450m mortar, 感覺很差,開機或重啟都好耐(入windows之前的時間)

如果俾我再選一次,我會買 3400g 的廠機

其實而家已經有人整緊X570嘅Mod Driver畀Win7,我就會慢慢等Mod Driver整好之後轉上X570繼續行Win7。

M$四圍交Win10保護費氹啲廠唔出官方Win7 Driver嚟趕絕Win7,見M$咁要臉子死都要硬推Win10我就更加唔會用Win10。

4年喇,個中文輸入法4年喇..............M的
孤兒仔 發表於 13-7-2019 00:35

EXACT7LY, 我呢 d (扮)鬼仔, 由 win xp 開始都係用 uimetool 自己用個 .txt 整個廣東話輸入法

初初試過 up 上去用 win10, 試o左整唔到呢隻廣東話輸入法之後, 秒鏟機, 用返 WIN7
win10 o既壽命仲短過 win me (in my case)

同埋 win10 o個 d update 就真係唔好提啦

M$四圍交Win10保護費氹啲廠唔出官方Win7 Driver嚟趕絕Win7,見M$咁要臉子死都要硬推Win10我就更加唔會用Win10。
Okt04175 發表於 13-7-2019 11:36

做法同某國家正苦咁似o既?

依家除o左 intel B365 + 9系 CPU 之外, 就唯有等 D 神人 mod drivers....
其實好想試 3900x...

請問有冇 x570 mod driver o既 source? reddit? thanks

依家除o左 intel B365 + 9系 CPU 之外, 就唯有等 D 神人 mod drivers....
其 ...
ventra 發表於 2019-7-13 17:38

3900x就唔好用win7 la
其實用ryzen都唔應該用win7
只有win10 1903
先有優化相同程序優先用相同ccx>相同ccd>不同ccd

同Ryzen Clock Selection 大幅減少cpu由idle至運作頻率既時間

前者對gaming有好大幫助
後者對非長期既運作有幫助

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

其 ...
ventra 發表於 2019-7-13 17:38

留意呢個Post,有人Mod緊AMD嘅USB3.1控制器Driver,搞掂呢個就可以開心玩X570搭Win7,遲下Mod Driver四圍流傳就會有機會逼到正視返Win7使用者嘅需求。

研究AsMedia嘅Driver會有啲頭緒。

其實而家X570板裝住USB 3.1/3.0擴充卡都可以用住USB裝置先。
https://www.chiphell.com/thread-2013850-2-1.html

留意呢個Post,有人Mod緊AMD嘅USB3.1控制器Driver,搞掂呢個就可以開心玩X570搭Win7,遲下Mod Driver四圍 ...
Okt04175 發表於 13-7-2019 18:50

thanks mate

ASMedia d  driver 應該易搞 d 掛?

咁其他 chipset 同 LAN driver 都係要等...

3900x就唔好用win7 la
其實用ryzen都唔應該用win7
只有win10 1903
先有優化相同程序優先用相同ccx>相同c ...
bhkk00 發表於 13-7-2019 17:52

咁呢兩樣野對 real world application / performance 有幾大幫助?
有冇 0.5% ?