做法同某國家正苦咁似o既?

依家除o左 intel B365 + 9系 CPU 之外, 就唯有等 D 神人 mod drivers....
其 ...
ventra 發表於 2019-7-13 17:38

3900x就唔好用win7 la
其實用ryzen都唔應該用win7
只有win10 1903
先有優化相同程序優先用相同ccx>相同ccd>不同ccd

同Ryzen Clock Selection 大幅減少cpu由idle至運作頻率既時間

前者對gaming有好大幫助
後者對非長期既運作有幫助

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

咁呢兩樣野對 real world application / performance 有幾大幫助?
有冇 0.5% ?
ventra 發表於 2019-7-13 20:08

gaming唔係real world

喺3900x上差異會更大
因為3900x 有2個ccd ccd之間既delay比ccx之間高好多

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/bzlge7/r5_2600x_benchmarks_1809_to_1903/

至於ryzen clock selection
反應時間由30ms減至2ms
假設4GHz係運作頻率
1GHz係idle頻率
需要1億個cpu cycle
舊版下就要用30ms+17.5ms=47.5ms先完成
新版下就2ms+24.5ms=26.5ms

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

real world o既意思唔係 "real" 同 "world" 加埋o既意思, 係 "實際上" o既意思, 即係非 theoretical
    ...
ventra 發表於 2019-7-13 20:54

我只係覆#39 唔係覆#1

點解software改善可以影響效能
係因為派錯另一core行

(intel都一樣)
自己既l1 l2cahe都冇資料
要去另一個core拎資料

只係amd ccd ccx之間係再慢d

派返同一ccd既core去處理可以減少latency
如果呢d唔重要就唔駛改l2 cache