[中央處理器] 4980HQ壽終正寢 + Ryzen 3600測試

以下分爲3個部分:
1. 上機前測試
2. 上機
3. 上機後測試
-----------------------

1. 上機前測試

上機前測試一下,就其砌左個測試平台

intel Heatsink + 大風扇

Bios有RAID選擇,可能已經加返

測試碟係60GB SSD,Window 1803
因爲想睇新window 改善左幾多,所以無裝Ryzen Master/ power plan
CPU 全預設,Ram都預設2666

import會死圖,請按我

R15跑多核嗰時93*C所以降頻左,自我保護測試pass

其實係掩飾我落得太少散熱膏

M.2.測試,測試碟係intel 660p 1TB
PCI-E 2.0 x4 (下插座)

396MB/s應該係bug黎? 因爲隻SSD第一次寫入?

PCI-E 3.0 x4 (上插座)

2. 上機

舊機

壽終正寢

交易區見

新舊合照
[img][/img]

新機

J下自己D走綫先

DIY 隔音棉
[img][/img]

3. 上機後測試

Window 1903,Ryzen balance power plan
CPU 全預設,Ram都預設2666(同之前一樣)

R15

R20
19640RPM

P95 small FFT 1hour

J緊P95 居然得50*C既時候發掘HWmonitor行緊舊版1.34
所以跑分正確,不過溫度出錯

Update返1.40再跑過

CPU-Z

Window 1803: 498.7 / 3916.8 (上面死圖所以我直接打)
Window 1903: 501.6 / 3991.7
增長: 0.5% / 1.9%

R20

第一次: 3488
第二次: 3320(低分左 )

P95

後記:
頭先睇左GN條片,話Ryzen 3000個好似NV turbo boost 3.0/4.0 咁受溫度影響,溫度越低clock越高
因爲我試緊機箱風扇0dB,所以解釋左點解R20低分左

特別多謝助手

完~

d圖炒晒車

4980HQ壽終正寢

我仲用緊4870HQ咋

前面D圖死曬

低功耗都咁快死!
check清楚未先?

d圖炒晒車
king333 發表於 18/7/2019 11:42 PM

前面D圖死曬
PowerShot 發表於 18/7/2019 11:58 PM

已修正,多謝提醒

樓主請問點貼圖?搞咗好耐都唔知。

4980HQ都係一年鬆D 咁易死??
Sunbathing 發表於 19/7/2019 12:02 AM
低功耗都咁快死!
check清楚未先?
trustme133 發表於 19/7/2019 12:06 AM

壽終正寢唔代表真係死左
定係應該改做"撤回4980HQ"...唔係wo,好似唔講得

樓主請問點貼圖?搞咗好耐都唔知。
1756 發表於 19/7/2019 12:40 AM

Google photo copy條link過黎

我發覺Google photo D相係public link(其實好危險)