我覺得係個電壓出問題, 我offset左成0.15V都唔見有影響
Wanderer 發表於 19/7/2019 11:20 AM

好似話Bios有bug,要入Ryzen Master set

當然以一般情況作準........一切用原設定.......可以打開機箱側板.......減少機箱廢熱問題.......
...
VADER 發表於 19/7/2019 02:41 PM

比個參考大家,我宜家Chrome 3頁EPC + 1個youtube喺第二個mon播歌
System 44*C
PCH 52*C
MOS 52*C
CPU 52-59*C (Power 30W)

CPU fan 920rpm
Sys fan 1300rpm(前面)
Sys fan 0rpm(後面,試緊0dB)

琴晚開冷氣之下打機CPU 66*C

Ryzen 3600,MSI B450M,機箱係100R,散熱係gelid tornado

比個參考大家,我宜家Chrome 3頁EPC + 1個youtube喺第二個mon播歌
System 44*C
PCH 52*C
MOS 52*C
CPU 52- ...
sunnykoomos 發表於 2019-7-19 18:56

CPU fan度太低,同埋寧願吹出轉,前面入風唔轉,機箱d空隙位起碼會抽風入速

今日把心一橫,幫3600x配個Gelid Phantom。

System 44*C
PCH 52*C
MOS 52*C
CPU 52- ...
sunnykoomos 發表於 2019-7-19 18:56

依個溫度唔係好標青....但絕對是良好.......只要大部份時間可以控制在60度下.....可以減少系統不穩.................

你講一講....上網睇一下....跟U個散熱效力只是剛好.........唔係好壓得住......
睇來會打機既...都係換個12cm扇銅管既散熱穩陣0的.......

System 44*C
PCH 52*C
MOS 52*C
CPU 52- ...

我諗呢個workload對3600來講近乎idle

System 44*C
PCH 52*C
MOS 52*C
CPU 52- ...

能問下pch 和mos 指的是什麼parts 既溫度嗎?

今日把心一橫,幫3600x配個Gelid Phantom。
wkcc105 發表於 2019-7-19 19:36

RYZEN 3000都幾肯定就算無bios voltage bug都係熱, 同2000比好明顯

ryzen 2600 會唔會咁熱 ??
calvinlai 發表於 2019-7-19 12:28

莫講話2600, 以前2700都係涼