睇真啲,原來今次得,係因為用咗舊嘅(2018年)Vulkan driver, 新嘅版本都唔用得。
要畀多幾個「贊」畀發掘到呢樣嘢嘅天才。
我收番關於「蘇媽只差1秒」嘅言論。

睇真啲,原來今次得,係因為用咗舊嘅(2018年)Vulkan driver, 新嘅版本都唔用得。
要畀多幾個「贊」畀發掘到 ...
johnttt 發表於 2020-2-17 14:21

有咁嘅結果除咗M$喺2019走去收買咗AMD之外唔會有其他合理解釋,無端白事AMD唔會刻意封殺Win7,之前一直係ASMedia整晶片組去到X570搶著自己整又唔主動出Driver畀Win7跟手仲阻Win7用APU嘅Vulkan,AMD正常唔會咁做。

如果 open source 到 win7 就好 lu~~

https://news.softpedia.com/news/ ... e-code-529218.shtml

如果 open source 到 win7 就好 lu~~
ventra 發表於 2020-2-18 18:46

Win7開源計劃事成就係最好結果,即使唔得都仲有Wine同ReactOS喺度幫人唔用Windows系統都用到Windows版嘅野,3年內都夠幫人轉會遠離Win10。

2020.02.15:
[AMD Ryzen APU]
B20版更新GPU Driver至官方最新20.2.1版,修復以往版本Vulkan API用唔到嘅問題。
呢個版唔只支援Win7同Win8.1仲支援WIN10_1507(LTSB)。

更新時建議DDU清理舊版先。

是咁的,我諗住既然都要用Mod driver,不如就玩盡啲,改個Pro版。於是就改咗最新嘅20.Q1 Pro版,又真係得喎。
只改INF,用「Have Disk」方法強行安裝,唔使簽證;唔使CAT檔; 唔使bcdedit。無錯,係乜都唔使就可以正常使用!
(除咗Pro版有唔兼容,多數測試工具不能正確顯示GPU load %) (Vulkan都係要用舊版)

但,點解Pro版的性能同consumer版一樣嘅?啲人又話「買貴嘅Pro版顯卡,就係要買個Driver」,點解嘅?
個Pro版越睇就越似係「延遲升級」嘅版本,穩定啲啩。咁Win7都係「延遲升級」嘅穩定版,Win7應該比Win10更貴重?

是咁的,我諗住既然都要用Mod driver,不如就玩盡啲,改個Pro版。於是就改咗最新嘅20.Q1 Pro版,又真係得喎 ...
johnttt 發表於 2020-2-21 18:36

今時今日可以唔使做白老鼠已經變成係好珍貴嘅消費者權益,成嗰業界企圖積非成是真係好討厭,原本客就係客QA就係QA客人冇道義/義務要做QA嗰份。

Btw,Pro版係對2D/3D設計程式做咗最佳化,如果有玩3D模型設計/畫向量圖/執相/剪片就會感受到。

我估因為M$既development team已經"成功"搬左去某某IT 強國既後果

我估因為M$既development team已經"成功"搬左去某某IT 強國既後果
Ultraman 發表於 2020-2-26 15:22

啲作風中國化或印度化都唔係好事,何況而家嘅M$係印度加中國兩溝所以越嚟越乞人憎。

2020.02.22:
B21版Fix以往版本GPU OpenCL部分程式用唔到嘅問題。
2020.02.27:
B22版Fix以往版本CPU OpenCL部分程式用唔到嘅問題。新增埋APU網吧版Driver。

Mod Driver已經包齊一切配套Driver,唔好走去裝官方嘅2.0.0.48版USB Driver呢個版本會引發錯誤。