[其他] AMD X570底板有得用Win7(仲有NVIDIA嘅USB Type-C Mod Driver)

有高手研究咗Ryzen 2 CPU同X570晶片組都有嗰DEV_ID叫149C嘅USB控制器,亦即係用佢整好嘅Mod Driver可以同時搞掂兩個USB控制器Driver同埋其餘Chipset野Driver問題。

Update:
1.Mod Driver出咗新版已經轉返做SHA1簽署,成Set Chipset Driver改齊晒,可以直接整合落boot.wim同install.wim度,做到隻安裝USB手指插落電腦就可以如常Boot安裝程式。
2.仲有Win7用NVIDIA USB Type-C Mod Driver(都係出自SMXDIY)
3. 最新版本係X570_149C_Drivers_B2.zip
4.如果只整合USB嘅Driver係會BSOD,要整合晒B2版全部Driver,而且.wim有兩個boot.wim係開機直入Win7安裝程式嘅小型PE系統而install.wim就係真正安裝嘅Win7,Driver應該整合兩個.wim度,SHA更新檔唔使整落boot.wim度。
5.喺8月16日Update嘅版本換新嘅AMDPCI Driver,解決因為有問題版AMDPCI Driver嘅BSOD。

大概做法:
1. 首先建議喺Win7 Image(.wim檔案或.esd檔案)透過Dism++之類嘅程式嚟整合好Chipset Mod Driver落OS Image同安裝程式PE Image。
2. M$嘅通用NVMe Patch、支援SHA256簽名檔更新Patch(KB3033929)同一啲重要嘅封漏洞Patch,就按自己需要去整合,X570另外多一個AMD自己設計嘅NVMe喺Mod Driver度有包埋。
3. 咁啲嗰.wim檔案(WinPE即裝Win7用嘅PE/WinRE即修復模式/Win7本身)搞掂就可以開心裝Win7,用倒wim檔加寫入埋BCD啟動檔案方式又得咁做最快搞掂,甚至可以PXE網路推送安裝工具透過網路倒落其他機度安裝。

整合Driver同Patch嘅參考影片:https://www.youtube.com/watch?v=0yLFLRl3ywM

(同一個Modder嘅作品)NVIDIA嘅Type-C USB Driver,呢個Driver你只可以喺裝置管理員嗰度手動安装。
https://yadi.sk/d/hCoZfb0KfTs5Xg

「如果仲遇到整合咗Chipset同USB Driver反而安裝Win7時出Error情況(而家正常唔會咁樣,真係唔好彩就試下更新BIOS有機會解決到):
1.可以用轉換頭駁KB/Mouse去PS/2插口裝咗冇整合嘅Win7先(如果底板有USB直接模擬PS/2功能就更加好,唔使用轉換頭)
2.可以加USB3.x擴充卡,裝淨係整合咗擴充卡Driver嘅Win7先
3.鍾意嘅話仲可以 USB KB/Mouse > 轉PS/2 > PCI-to-PS/2卡 > PCIE-to-PCI卡 > 底板PCIE插槽 咁玩又得。

裝完OS之後再裝返Chipset Driver同AMD USB Mod Driver,咁咪用得返所有底板USB插口。」

Mod Driver  論壇原Post:
http://www.smxdiy.com/forum.php? ... page%3D1&page=1

熱心人士可以整嗰做好咗嘅wim檔方便其他人,不過記得同Mod Driver製作者講聲先基本尊重行為嚟。

原Post最新測試情況:
「X570的兩組USB主控+CPU的一組USB主控,共三組USB主控帶的USB成功安裝驅動程式,測試沒問題。

X370上R7-3700X成功,裝win7完全No Problem,附上USB Driver下載。」

外國相關討論原Post(入面有Mod Driver製作者自己放嘅下載Link,不過ini檔案入面有殘體中文,有需要就自己改返做正體中文字同正體中文Windows嘅用語):
https://www.win-raid.com/t4960f5 ... MD-X-mainboard.html
[Solution] Win7 drivers for USB 3.0/3.1 Controllers of new AMD X570 mainboard.

如果想Win7純UEFI Boot網上已經有好多教學,呢度唔重複,不過提定大家初次裝Win7之前最好喺UEFI/BIOS度開咗CSM先。
只要夠細心同有DIY/Mod精神,幾新嘅硬體平台都係可以裝Win7嘅平台。

AMD都係好似Intel配合M$咁唔出Win7版USB Driver同CPU內集成GPU Driver,意圖利用USB問題將Win7拒諸門外,不過因為Win7同Win10核心架構相同都係NT6.x嘅構造,所以移植/修改Driver最終都會實現結果咁都係擋唔住Win7。

睇黎大家對win7 好執著

老老實實我都唔想轉

睇黎大家對win7 好執著

老老實實我都唔想轉
lui3271709 發表於 2019-7-19 21:14

用慣左

又穩定

自然唔想轉

Win10最惡係會强制 update

最爽係WIN7版速成唔會LAG

WIN7我未試過藍平

回覆 1# Okt04175
Run 番幾隻燒機程式穩定就好!

Win7話係最正常係人用嘅Desktop/Laptop作業系統都不為過,亦可以話係目前用到又最穩定嘅Windows。

最爽係WIN7版速成唔會LAG
樹下乘涼 發表於 2019-7-19 21:41

Win10速成完全係反人類嘅。

Win10速成完全係反人類嘅。
Okt04175 發表於 2019-7-20 00:02

我用倉頡都唔爽,成日彈個中/英浮標出來擋住畫面。

win+E 開 explorer 反應比 win7 慢好多,load 太多野 (已盡可能瘦身,減去左邊項目)

WIN10個速成好似傷殘咁有時會唔見咁選字789打個英雄聯盟連字都冇得簡,同埋WIN7個速成選字可以較100%大細120%同200%WIN10冇得簡
WIN10用返WIN7個速成好多怪問題可能我唔識裝