[電源器] 火牛有滋滋聲

係咁嘅,我4年前用緊450W(定500W)火牛+i5+GTX970,打機load到好高%都唔會有怪聲,
去到一年前換咗i7+600W火牛,打機load到好高%就會聽到滋滋聲,平時係唔會有聲,
開頭以為係顯示卡,今日換咗新顯示卡,再打機,都仲係有滋滋聲,
上網睇咗少少文,話係火牛問題

牛:Coolermaster ELite V3 600W
GPU:RTX 2070 Super

買之前問過,隻牛12V夠推i7+2070 super
應該點做好?
唔該大家

換牛!

係咁嘅,我4年前用緊450W(定500W)火牛+i5+GTX970,打機load到好高%都唔會有怪聲,
去到一年前換咗i7+600W火 ...
stedcw 發表於 2019-7-21 15:28

有保就拎去換

冇就買隻新

有保就拎去換

冇就買隻新
s84292 發表於 2019-7-21 16:11

咁Ching 700W/750W有咩推薦?
budget 盡量低

立即停用, 換牛
I7+2070 SUPER俾夠700W吧

咁Ching 700W/750W有咩推薦?
budget 盡量低
stedcw 發表於 2019-7-21 16:34

rmx750.

其實有滋滋聲唔會影響功能, 只係影響心情, 有保就去換左佢, 無保又頂唔順就買過隻 (頂得順繼續用無問題).

小心爆炸 最好換牛

小心爆炸 最好換牛
香煎香腸 發表於 2019-7-22 17:19

ching 唔識 switch mode power supply 就唔好亂講唯恐天下不亂.

唔少 laptop / LCD mon / 家電....下省千字, 的正常 switch mode 牛工作時都帶有滋滋聲的. 滋滋聲不是判段隻牛有無功能問題的基準.

安個OCCT,截幾張圖上嚟睇吓先,如果跑分時會已 keep 滋滋聲,基本已經換得

我隻CM Silent Pro Gold 550W都係會咁
上代理換過隻, 換完都係一樣
其實係正常現像