[其他] 如果出左gen4 ssd, bottle neck仲係咪硬盤到?

但係有人話用905p同普通ssd冇分別

我都想知 900p/905p 非跑分 實際 用落比其它高階 nvme 係爽度上有乜唔同.

我都想知 900p/905p 非跑分 實際 用落比其它高階 nvme 係爽度上有乜唔同.
Miipp 發表於 2019-7-24 09:49

除非要transfer好大既files,唔係日常loading相差少於微秒根本唔覺

SSD一去到M2,其實跑分外以無實際分別

SSD一去到M2,其實跑分外以無實際分別
zoin0000 發表於 2019-7-24 10:12

我由 sata 上 nvme 已經 feel 唔到有分別, 怕上 900p 貼錢買失望

部一號機十年更新計劃諗緊用 laptop 多出來條 sm961 或出條 900p 280g.

我由 sata 上 nvme 已經 feel 唔到有分別, 怕上 900p 貼錢買失望

部一號機十年更新計劃諗緊用 l ...
Miipp 發表於 2019-7-24 10:29

intel現在CPU有Bug外連SSD都有Bug都係算把...

SATA SSD load game同nvme分別極少,bottleneck係programming度

intel現在CPU有Bug外連SSD都有Bug都係算把...
zoin0000 發表於 2019-7-24 10:35

我唔太關注輕微的 bug. 粒 9700k 先剛剛出手.

煙條有嚴重問題我又唔驚, 佢有大把錢回收 (我隻舊 520 遇過)

反而係 900p 二百幾鎂花出去感唔感覺到效果, 二百幾鎂夠出到粒 9600k 有找

我唔太關注輕微的 bug. 粒 9700k 先剛剛出手.

煙條有嚴重問題我又唔驚, 佢有大把錢回收 (我隻舊 520 遇 ...
Miipp 發表於 2019-7-24 15:51

intel個bug你用win10無得走, 9900k減到9700的性能

intel個bug你用win10無得走, 9900k減到9700的性能
zoin0000 發表於 2019-7-24 23:02

我不嬲唔用 HT 的 U, 2500k -> 9700k.

兼且計劃行 b365m 跑 win7