[中央處理器] intel i9-9900 non-k

i9 8c16t降頻版, 基本頻率3.1GHz, 單核倍頻5GHz, 全八核倍頻4.0GHz, 16MB cache, TDP 65w, 有冇人出咗呢粒處理器?

美森買HK$3573 (R0步進)+運費$50, 旺電買HK$3650, 等咗咁耐港美都仲未減價?

如果$3000,我用咗成年i7 8700 升去9900。
舊果粒,再升走部HTPC i7 3770。

之前唔係話,9900Kf 減到$400 美金咩? 會唔會搵張KF 抵玩d

via HKEPC Reader for Android

呢粒性價比頗低, 唔係個個人都要/想要假核.

出 9700k 好過, base clock 又高 d. 早一兩個月都一樣有 R0 啦.

之前唔係話,9900Kf 減到$400 美金咩? 會唔會搵張KF 抵玩d

via HKEPC Reader for Android ...
chrismok 發表於 2019-7-30 09:21

如果真係減幅達10-15%, 減價後9900K約US$410-420, 9700K約US$360.

現貨9900售價約US$440, 如果減10%, 咪變成約US$400. 唔知intel幾時開始出新價?

呢粒性價比頗低, 唔係個個人都要/想要假核.

出 9700k 好過, base clock 又高 d. 早一兩個月都一樣有 R0 啦 ...
Miipp 發表於 2019-7-30 09:44

想冇咁熱, 所以揀9900 non-K囉, 又有新stepping, 心理覺得好似涼啲, 又可以買平啲, 板/RAM/SSD已買齊, 獨欠CPU.

如果真係減幅達10-15%, 減價後9900K約US$410-420, 9700K約US$360.

現貨9900售價約US$440, 如果減10%, 咪 ...
spooky 發表於 2019-7-30 13:15

9700k 森林日常價早排已降到 36x 鎂, 早排活動更加係 350 鎂.

等香港袋梨落價只能食x

想冇咁熱, 所以揀9900 non-K囉, 又有新stepping, 心理覺得好似涼啲, 又可以買平啲, 板/RAM/SSD已買齊, 獨 ...
spooky 發表於 2019-7-30 13:20

所謂無咁熱只是壓低 base clock 咁解, 多工時效能都降低. 同 9900k 比先比人 "平左" 的假像, 同 9700k 比就完全唔抵.

我上面咪講左囉, 9700k 一早有 R0 步進啦, 五月中已上市:

https://akiba-pc.watch.impress.co.jp/docs/news/news/1184452.html

我自己個粒 9700k 都係 R0 (SRG15):
https://www.hkepc.com/forum/redi ... 28&pid=38579272

9700k 森林日常價早排已降到 36x 鎂, 早排活動更加係 350 鎂.

等香港袋梨落價只能食x ...
Miipp 發表於 2019-7-30 14:29

因為佢單核性能同9900K係同級, 所以揀9900 non-K, 當然多核性能肯唔及9700K咁強, 不過就低啲TDP.

原來9700K已經到價, 不過依家美森買9900K仲係US485, 9900 non-K要US$440.

就算係 A 記 7nm, 唔比電一樣行唔到全核高頻的.

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 33&pid=38629284

要壓係 65W, 效能就窄唔到出來. 如果係我, 要揀粒 65W 低功率 8 核的話, 會拍粒 9700 算, 9900 太雞肋.

正如某屎車廠做假案, 降底副偈的出力去換取低廢氣排放量異曲同工