[中央處理器] 其實3600 u

用邊隻散熱好呢??

以下呢2款好唔好呢??
同埋有冇須要用到呢種級數既散熱? ( 用單風扇夠唔夠呢? 感覺單扇唔係平過雙扇好多=.=)
有冇CHING用梗3600既反應~THANKS

丫~仲有~~3600U~配邊隻B450好呢?? 我去過高登報價~都係叫用ASUS~又或者ASROCK既唔知邊款

ASUS TUF B450M-PLUS GAMING Micro-ATX
ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX

回覆 1# 小彤彤

唔超就好普通既風冷就夠,要知道zen 2天生偏高溫

回覆  小彤彤

唔超就好普通既風冷就夠,要知道zen 2天生偏高溫
kennylai 發表於 2019-7-30 13:24

我就係聽說~好多都話高溫~~我怕燒~要整~好煩~~所以長遠~砌機時整埋個上面個D散熱~我暫時只見到呢2款多D人用~COOLER就700蚊左右~CORSAIR就成千蚊~~好似有D貴~~

如果高登砌機~會唔會R到佢裝埋OFFICE同埋防毒~因為有一間報價~佢見我問完我話考慮下先~佢靜靜雞話比埋呢D我~因為我唔熟~唔知呢D係咪好平唔值錢都可以送埋比你~哈

1600 買粒 CPU
1000 買散熱
認真咩

3600 用家, 原廠散熱, 用Low Profile case. 熱少少但完全冇問題, 我係你就唔會另買散熱

我用2700x留落既Wraith Prism原裝散熱器已經可以,唔需要用到AIO水冷咁誇張

我就係聽說~好多都話高溫~~我怕燒~要整~好煩~~所以長遠~砌機時整埋個上面個D散熱~我暫時只見到呢2款 ...
小彤彤 發表於 2019-7-30 13:28

Cpu呢,唔熱到限速其實理得佢幾多度,機箱做好對流仲好

用緊2600@4.2GHZ答你,用240一體水,待機45度,FULL LOAD 60度

回覆 1# 小彤彤
3600 + 單風扇塔
P95 90*C
R20 80*C
打機 65*C

水冷漏水仲麻煩,個塔先$180
宜家D cpu有曬保護,過熱會自己shut down (youtube有片)

推薦 GELID Phantom,比你選擇既水冷平一半
https://www.hkepc.com/15680/%E6%97%97%E8%89%A6%E7%B4%9A%E6%95%88%E8%83%BD%E4%B8%BB%E6%B5%81%E7%B4%9A%E5%83%B9%E9%8C%A2_GELID_Phantom_%E7%B3%BB%E5%88%97%E6%95%A3%E7%86%B1%E5%99%A8

我用2700x留落既Wraith Prism原裝散熱器已經可以,唔需要用到AIO水冷咁誇張  ...
antonyhk 發表於 2019-7-30 13:51

ok~thanks