[中央處理器] 好多(特別係AMD)新U冇內顯真係好???

消費級係有好多人打機
但其實都唔小SME, 其他general computing既砌黎唔洗靚顯
早多幾代粒粒有顯又唔洗登睇
費解

唔打機咪3400g
kofz 發表於 2019-8-5 03:02

冇計
    >= 3600 多核應用真係堅砌

我用緊中價N卡,想用來轉下藍光,會唔會支援嘅軟件貴過卡?
孤兒仔 發表於 2019-8-5 14:37

呢類軟件多數配呢類卡用,張卡個價錢都唔少野。

消費級係有好多人打機
但其實都唔小SME, 其他general computing既砌黎唔洗靚顯
早多幾代粒粒有顯又唔洗登睇 ...
Qoo記 發表於 5/8/2019 12:53 AM

CPU同GPU本來就係2粒chip,係以前AMD合拼左,叫APU,後尾intel學佢
宜家越黎越多核,唔夠位咪分返開囖

INTEL 發展到後期己經係 GPU 果 PART 大過 CPU 果 PART
如果佢用相同既電晶體黎堆 CPU ,就唔洗由 i7 2600 出到 i7 7700 都仲係4核

CUDA 多唔多軟件支持?
孤兒仔 發表於 2019-8-5 14:23

主要係3D動畫軟件,例如3D MAX、Maya、Octane Render......,差唔多係不能缺少的一個部份。

AMD 有apu 例如 3200G 同 3400G
IAMPETER 發表於 2019-8-5 12:35

上代競爭力差 d.

Office 開工機比我選擇的話, 我會揀粒 9100.