[記憶體] 想問下有冇C兄知QVL Ram表上呢個項目係咩意思?

如圖綠arrow指----> 1/2/4 dimm 係咩意思??

如果我想插4x16gb, 但佢顯示2個✓, 係咪唔用得4條定係點??

thx

THX ALL

所以最後應該揀呢SET無有怕
HX426C13PB3K4/64

有時啲 4條嘅memory kit 係for hedt平台嘅1x4,
唔係普通平台嘅2x2。簡單啲講普通用家都係跟list買實際。想Hardcore啲了解嘅可以睇下林大嘅片: https://youtu.be/5JJAnqeYTcI

via HKEPC Reader for Android

我本來都認為係咁, 但佢表上有某d型號係4x16gb "kit", 但又得兩個tick, 咁即係叫人唔好買, 或者買4用2?
...
harakuma 發表於 2019-8-5 13:28

RAM Kit 唔係生產俾某特定底板用,可能某D AMD U唔得,Intel得咁

睇番底板spec,CMK64-2666用响A-series/一代Ryzen只得2條,而CMU64-2666(有LED版)就可以行4條,入面亦有講一隻用Micron,一隻用SK Hynix RAM chip

https://www.msi.com/Motherboard/ ... -MAX#support-mem-13

過路插花

我本來都認為係咁, 但佢表上有某d型號係4x16gb "kit", 但又得兩個tick, 咁即係叫人唔好買, 或者買4用2?
...
harakuma 發表於 2019-8-5 13:28

支援列表單條容量而已
eg:CMK64GX4M4A2666C16 , 16GB, 只能一條和二條
亦即表示此 RAM module 係 二 RANK
插滿四條一樣可以開機, BIOS 能夠辨識四條, 不過只能夠同時使用兩條

廠商設計 RAM module 使用 RANK 和 BANK(chips 數)相關
一般 desktop 板(非 workstation 及 server)
一條 channel 只能活一 RANK 和 二 RANK
跑 DUAL channel 下最多活 四 RANK
四 slot 跑 DUAL channel 下每條 RAM module 只能活一 RANK

樓下繼續///

...
harakuma 發表於 5/8/2019 01:28 PM

2666係原生,無咩可能唔得

1/2/4 DIMM
即係插1條/2條/4條RAM 得定唔得,假如得1/2有tick,即係只可插1條或2條
wyhui5124 發表於 2019-8-5 13:25

eg:CMK64GX4M4A2666C16

1/2/4 DIMM
即係插1條/2條/4條RAM 得定唔得,假如得1/2有tick,即係只可插1條或2條