[主機板] 突然間壞左塊1150主機板 點搞Orz

情況係 著機 cpu風扇轉一下 自動重啟 風扇轉一下。。。。。。。
試左一輪應該係主板死左 保養過左 塊板有冇得比人整 或者有冇地方可以買到塊板黎用 (剛剛係2手區買左粒i7黎用 冇打算換機 2手區又難求)

via HKEPC Reader for Android

Z97 Z87 並不難買
只不過 新高登 淘佬 啲貨 睇彩數
日本二手 貴到 hi hi

MelonGx 發表於 10/8/2019 20:35

乘機轉會 Ryzen 買新嘢?

MelonGx 發表於 2019-8-10 20:35

日本係咪去yahoo jp 度bid?
係咪高質d冇咁易壞先?

新高登比較小去
係咪都係賣番d大路既板 msi 華擎 技嘉華碩個d?
我本身好似都係h97 (gigabyte g1 sniper h6)

ASRock 華擎 H81M-VG4 R4.0 H81,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
ASUS 華碩 H81M-K H81,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B

海鮮坊個網,  唔知有冇貨?

情況係 著機 cpu風扇轉一下 自動重啟 風扇轉一下。。。。。。。
試左一輪應該係主板死左 保養過左 塊板有冇 ...
唔識電腦人 發表於 2019-8-10 19:02

同我尋日情況一樣, 我係H61M底版
風扇停一下, 轉一下, 無限Loop

gerrardowen 發表於 2019-8-11 00:08

拆曬d ram 同其他野出黎 佢都唔識響 即係主機板都未進入基本硬件檢查程序 換隻牛再試下都一樣既話 主板應該有事

gerrardowen 發表於 2019-8-11 00:08

我上個月都是塊B75, 都是直頭沒電到, 最後拆CPU, RAM去第2部機試過沒問題, 便去TB買過塊B75

你 cpu 係乜先?

我有可能可以幫到你

回覆 9# LoveMariahDayAn
i5-2400, 4GB x 2 RAM