[其他] 依家d game 係咪寫得差 cpu咁多空閒率

空閒率咁高 但新cpu又高番fps
單核性能都好緊要下
https://www.youtube.com/watch?v=2PcJeBhT2cI

優先行實體核心的
扯到 50% 己經 FULL 左全部實體核心

空閒率咁高 但新cpu又高番fps
單核性能都好緊要下
king333 發表於 2019-8-11 02:38

單核係無可避免,唔關係咪 Game 事

因為有啲“工作”,就算平行做嘅時候反而會“慢”咗,單核做反而更加快

例如,就算係最新嘅 Android iOS,控制畫面元件嘅時候都係得只可以用 1 條 UI Main Thread

所以兩大 CPU 廠先會做 Turbo Boost 技術,有需要時推高單核效能

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

我用Ryzen 3600/3700x, 打MHW, Battlefield V, Division 2, 用HWInfo64量 Max cores/threads 100%, total cores/threads都有60-70%喎!

原來2樓師兄 講得岩
smt on 50%已經=實體核心9X%
難怪成日開多個youtube 打機就跌fps

以往打機要單核性能
依家2樣都重要

SMT 係用 3%電晶體去到達致 30% 既額外效能
係好野黎的 ,不過 INTEL 一向將 SMT 吊高黎賣
而事實上 SMT 只係能效同成本效益高
實際都係實體核心好 ,尤其宜家多核平過以前

單核係無可避免,唔關係咪 Game 事

因為有啲“工作”,就算平行做嘅時候反而會“慢”咗,單核做反而更加 ...
hihihi123hk 發表於 2019-8-11 11:01

S855 有粒 A76 黃金大核

大把game淨係用單核啦

以往打機要單核性能
依家2樣都重要
kcthomlau 發表於 2019-8-11 11:57

超過8核對打機完全無幫助