[電源器] 新顯示卡打機+12V跌到11.2 是否要換牛?????

spec
i5 8400
b360m
8GB X2
SSD X3 HDD X1
FAN X4
新 : MSI RTX 2060 SUPER VENTUS (11.2V)
舊 : MSI GTX 980 GAMING 4G (11.9V)
火牛  ANTEC HCG 520M
idle+12v為12.28v, 玩刺客信條 Odyssey 直插11.2v(但冇reboot ,有少少疾 ,cpu gpu未用盡)
+5v好正常 +3.3保持 3.425

以上hwinfo讀數 我知他表準d  但繼續用穩唔穩陣? 磁放大電壓控制係差 但有冇理由差成咁

如要換牛 500左右邊隻好?????

i5-8400 + 980 >0% 瓶頸
i5-8400 + 2060 Super 有20% 瓶頸
Antec HCG 520M 40A輸出=480W
Antec NX650 AN-PS-NX-650 650W 80Plus Bronze $450
50A輸出=600W 够哂你Config做

建議儘快更換,唔好再用了

建議儘快更換,唔好再用了
sunnykoomos 發表於 2019-8-12 03:06

新卡打左十日機又冇事 may be誤差大
真要換既想試下用DC-DC牛  antec ne550g點睇

回覆  wow189
好似幾好
sunnykoomos 發表於 2019-8-12 12:20

呢隻超佢budget

減少電子垃圾
換泥除左自high, 跟本冇用。。。

新卡打左十日機又冇事 may be誤差大
真要換既想試下用DC-DC牛  antec ne550g點睇 ...
wow189 發表於 2019-8-12 03:58

你買新,可能發現11.7V變左12.2-12.3V架
不過如果12V低過11.4V係屬於唔正常了,前提係你個軟件準

你呢隻GAME(優化極差,同一個材質可以要你係SSD讀成萬次),
會因為SSD 速度跟唔上導致CPU同GPU閒置,
我唔知你係咩SSD, 你試下裝返落最快果隻NVME度試下