[其他] 為左信仰, X58 platform 遇上 Radeon VII

繼上兩集:

為左信仰, 洗左五千蚊, 效能零提升
為左信仰, 洗左$5000, 再洗多$3000

上回提要:-

現在config 行緊
Core i7 990X
Asus Ramapge III Gene
G.Skill TridentX 4GBx6 @ DDR 2000 CL8
AMD Vega 56
EVGA 1000w G3
Defiine mini C
NZXT Kraken X62

話說早排以為張舊VEGA神神地, 拎左去保養
跟住上網兜下, 諗住搵張2手VEGA頂住先, 等張舊VEGA番黎就索性crossfire

點知.. 睇睇下.. Radeon 7 信仰值高D喎... 結果...

但係因為某一D原因, 張卡用唔到係呢部機度

唯有真係收左張2手VEGA用住先, 等舊卡番黎再crossfire啦

同時又搵緊邊到有VEGA 64個限量銀色散熱換落去增加信仰值

大家又估唔估到點解張Radeon VII用唔到係呢部機度呢?

估中有獎

估下先, 係咪張卡得UEFI GOP, 唔SUPPORT 傳統BIOS?
而X58又冇UEFI?

Radeon VII 如果係用ASUS X58 要開EZ-Flash 2 咁就入到WINDOWS

恭喜師兄幫阿伯換左對跑鞋

估下先, 係咪張卡得UEFI GOP, 唔SUPPORT 傳統BIOS?
而X58又冇UEFI?
mrmnm 發表於 2019-8-13 23:06

師兄真西利
一估就中,所有AMD卡由Radeon VII 起,唔再支援Legacy BIOS
試過RX5700 series 都唔得

Radeon VII 如果係用ASUS X58 要開EZ-Flash 2 咁就入到WINDOWS
sum888 發表於 2019-8-14 01:01

真係!?不過張卡唔係我手,無得試lu..

恭喜師兄幫阿伯換左對跑鞋
【EndLess】泰利 發表於 2019-8-14 21:13

直頭聞到棺材香

好似有 X58 有 UEFI
試下上網找找... 有些人問過有 Beta BIOS
好似有 Mod 可以打

好似有 X58 有 UEFI
試下上網找找... 有些人問過有 Beta BIOS
好似有 Mod 可以打
冰水半糖 發表於 2019-8-15 09:44

試過用clover, 未去到boot clover 隻USB,已經卡住左係 GPU VBIOS check

我果時部LGA1366都係為左BIOS而冇買到nvme ssd, 買了Kingston隻predator hyperx

我果時部LGA1366都係為左BIOS而冇買到nvme ssd, 買了Kingston隻predator hyperx
mrmnm 發表於 2019-8-15 11:00

我都係
Samsung 950 Pro NVME 有legacy BIOS support, 所以高價入左手

我係開在EZ Flash開機,跟著黑畫面後按機箱重開機
就入到WINDOWS
然後用睡眠開關機用

主板p6t deluxe v2