[電腦組合] 關於 ESXI 硬件問題

新手想玩下 ESXI  做lab 起3-4 VM (乜OS都玩下)

小弟對硬件 不熟識

主機板 係唔係任何一塊都支援到?
CPU 最低要求係唔係都要i5 以上?
火牛 : 400W都夠?
ram 除左要多GB 之外 冇咩特別注意?

新手想玩下 ESXI  做lab 起3-4 VM (乜OS都玩下)

小弟對硬件 不熟識

主機板 係唔係任何一塊都支援到?
CPU 最低要求係唔係都要i5 以上?
火牛 : 400W都夠?
ram 除左要多GB 之外 冇咩特別注意?
CursePC 發表於 2019-8-30 15:14

唔跳你諗住行乜OS又唔知你會掛幾多嘢,只有俾我而家頹用緊嘅ESXI你參考:
Asrock Deskmini H110(而家街買到嘅起碼都係H310)
i3-8100(4core,勉強夠你掛4個OS,想要掛多一兩個os就揀6core嘅i5,但底板要用H310)
火牛本身近機包埋
32GB RAM,玩得VM正常有幾多裝幾多,不過部機得兩條槽最盡都係32GB
我呢個spec.係用到ESXI 6.7 ESXi670-201906002

>有冇咩特別注意?
VM image擺響SSD度掛載起上黎會快dd
用乜硬件其實係睇餸食飯,所以最好俾個budget出黎先

唔跳你諗住行乜OS又唔知你會掛幾多嘢,只有俾我而家頹用緊嘅ESXI你參考:
Asrock Deskmini H110(而家街買 ...
ken9999 發表於 2019-8-30 15:35

OS server16 , 防火牆 , liunx ,mac os  之類
5-6千左右
SSD 同 火牛 都會買

另外想問 ESXI 申請果方面 公司亂填得唔得?

回覆 3# CursePC

補充下先,我呢套config只係貪佢夠細部俾我玩下ESXI,如果你唔似得我咁有空間危機的話,可以等下睇睇其他CHING嘅建議先

ASRock DESKMINI 310 intel H310,2x DDR-4 SODIMM,2x2.5" HDD/SSD,M.2,HDMI,WiFi ,intel GbE Lan        HK$ 1480
Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400 Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX HK$ 1470
<NB>ADATA 16GB Premier AD4S2666316G19-S DDR-4 2666MHz (1x16GB) SODIMM HK$ 500
<NB>ADATA 16GB Premier AD4S2666316G19-S DDR-4 2666MHz (1x16GB) SODIMM HK$ 500
埋單HK$ 3950

至於ESXI申請果度個公司點填…我真係唔記得咗

回覆  CursePC

補充下先,我呢套config只係貪佢夠細部俾我玩下ESXI,如果你唔似得我咁有空間危機的話,可 ...
ken9999 發表於 2019-8-30 16:08

我冇空間危機
可以轉mATX

買Intel LAN唔使煩
蟹LAN要搞一大輪

買Intel LAN唔使煩
蟹LAN要搞一大輪
望月小妖 發表於 2019-8-31 00:16

即係話 我買任何一塊板 總之有intel lan 就冇問題?

即係話 我買任何一塊板 總之有intel lan 就冇問題?
CursePC 發表於 2019-8-31 10:44

買 intel LAN 會少一個問題,唔保証塊板無其他問題的

請問各位師兄 如果用 M2 PCIE 系統會認到嗎
諗緊依塊 板TUF Z390M-PRO GAMING