[中央處理器] Intel 所有 9 代 R0 stepping CPU 內顯 都會造成 4K UHD BD 正版碟無法播放

之前買咗粒 i7 9700K 係 R0 stepping
今日又買咗粒 i5 9600K SRG11 (R0 stepping) 嚟檢證
兩粒 CPU 都有下列故障
Cyberlink Ultra-HD Advisor 報告 Advanced Protected Audio/Video Path (GPU) 出錯
PowerDVD 拒絕播放 4K 正版碟 並報告 01003 error(每次換 CPU 都會重裝 PowerDVD)
換咗好多塊 合資格 主機板 都係咁
但所有主機板 只要換 B0 U0 P0 CPU 就即冇事(每次換 CPU 都會重裝 PowerDVD)
故肯定呢個問題係 R0 獨有

由於 Intel 推晒責任去主機板廠度
Cyberlink 態度傲慢 非常不合作
暫時睇唔到有解決呢個問題嘅希望

目前只可以 呼籲有需求人士 唔好買任何 R0 stepping CPU

主樓打錯字,唔係 9700K,係 9700T

每次換 CPU 都重裝 PowerDVD 原因係,換完 CPU 唔重裝 PowerDVD 會造成播放錯誤,error code 負幾十億,重裝即解決呢個問題。
(以前仲要重裝 SGX software,而家唔駛)

有 4K UHD BD 正版碟播放需求人士,如果要焊錫,最平可以買 9600K SRELU (P0 stepping) 或 9400 SRELV (P0 stepping)。
(注意 9400 冇 TXT 技術,開唔到主機板上的 TPM 2.0 加密 module,有呢方面需求人士只可以買 9600K 9700K 9900K P0)
如果要低耗能 35W CPU,你買唔到焊錫,只可以買牙膏,只要唔係 9700T 同 9900T 就得。

全部 R0 Stepping CPU 資料如下

由於帶 F 冇內顯,播 4K UHD BD 一定要內顯,所以帶 F 嗰啲唔關我哋事。

我自己手上 CPU 如下
B0: 8350K
U0: 8400T, 8700 (曾經擁有兩粒, 播放都冇問題)
P0: 9700K SRELT
R0: 9700T SRG17, 9600K SRG11

多謝分享

頂佢bugtel 買U送抽獎

頂佢bugtel 買U送抽獎
kcto 發表於 2019-9-2 13:54

包裝盒可以見到係 SRELU 定 SRG11
CPU 頂蓋都可以見到 開蓋換過蓋 或液金腐蝕過 唔計

粒U問題定係Display問題? 如果加獨顯又解唔解決到?

包裝盒可以見到係 SRELU 定 SRG11
CPU 頂蓋都可以見到 開蓋換過蓋 或液金腐蝕過 唔計 ...
MelonGx 發表於 2019-9-2 13:57

跳咗船,冇眼睇

PowerShot 發表於 2019-9-2 14:14

似係 cpu bug

播正版 uhd bd一定要用 intel 內顯

買部player播好過
intel 色水好似比較淡

via HKEPC Reader for Android

PowerShot 發表於 2019-9-2 14:14

百分百 R0 問題,因為唔止一個型號唔得,同配置換非 R0 CPU 即刻得。
由於 Intel 喺我同佢對話嗰陣一直含糊其辭,無辦法瞭解係 R0 打咗 patch 造成,定 iGPU 造成。