[中央處理器] [old news?]PowerPC full 免費open source咗?

https://technews.tw/2019/09/02/ibm-opensource-powerpc/
有無專業嘅ching可以講下多核+SMT化咗嘅 powerPC會唔會有潛力同intel操控授權嘅x86玩攬炒(因爲大陸個邊可以隨便執咗佢來開心改),定係想壽終正寢?

個ISA有人用先有影響力

PhyX, FireWire都係理念好架, 結果呢?

個ISA有人用先有影響力

PhyX, FireWire都係理念好架, 結果呢?
qcmadness 發表於 2019-9-3 08:46

有,IBM自己囉
正苦又係佢大客

呢步醒呀~
IBM 早前收購左 redhat:
https://unwire.hk/2018/10/29/linuxredhatibm/fun-tech/

唔少大公司會用 redhat 做 OS, opensource 左, 但仲用緊 X86.
如果有廠整 CPU , IBM 又主力 dev linux, 到時就係 另一間 Intel 同 M$
加大左對 Window server 同 window client 既壓力

設計同生產粒 u, 要用好多資源,邊個同佢生產,其二是都冇 application,再勁的設計都冇用  ...
P14 發表於 2019-9-3 22:15

鄰國啲28nm晶圓平到笑

又有機會打飛機自煮燃髮

呢步醒呀~
IBM 早前收購左 redhat:

唔少大公司會用 redhat 做 OS, opensource 左, 但仲用緊 X86.
如果有 ...
faiwaic 發表於 2019-9-4 10:46

其實ibm一直都有aix

其實ibm一直都有aix
ckmakit 發表於 2019-9-4 11:03

係喎 0.0"

大陸大把錢,

open sparc, dec alpha,
ARM, MIPS, RISC V, x86 佢全部有玩.
aabel 發表於 4/9/2019 00:18

佢所謂嘅open source係指RISC-V個種open法,免費授權使用,而自己有自己套CPU藍圖俾你印,而唔係ARM個種買ISA個專有授權或者架構去做
但power已經五勞七傷,雖然已經完全支援到宜家大熱嘅SMT,但消費者層嘅powerPC會唔會好似wii U咁多核心但係都唔追power8以上級數嘅設計就真係冇乜希望...