[記憶體] 代理出手解決-剛在中X田買NB Ram發現金手指有花,店舖唔肯換

今日下午係黃金地庫中X田買Kingston金士頓筆電DDR4,返到屋企先發現金手指有明顯花痕,試都無試,諗住咁大間舖會肯換俾我,點知條友話有壞開唔機先肯換,搵左個Simon既店長。我同店長講到明,條RAM有壞代理會CHECK金手指,即係呢條花既RAM變相無保養,結果佢長篇大論話拆開左盒就無得換,乜公司規矩唔想公司受風險,怕代理唔認數,話要試到開唔到機先得

最激氣係個店長表現得,佢好似好唔在乎,你死你事咁款。

反之我上個月尾係角落大舖買牛,拆晒盒,發現模組線甩皮露線芯都肯好爽手肯換兩次俾我 (唔會話FELTON代理唔認數呢類藉口),真係估唔到中X田先變到咁

相及單據一陣UPLOAD出黎

紅圈為花痕位置

手機影得不好,現實係有兩條2mm刮痕,似係被硬物刮過咁
肉眼係室內光管照射下係好明顯的,保養通常唔包

剛同景帝聯絡,景帝肯同我換條RAM。

RAM同顯卡不嬲有機會有使用行蹟,據說係出廠前隨機抽查

回覆 3# 隨機人生

如果係咁,我實SEND相番代理、台灣金士頓備案先得,廢事到時代理唔認數話無保養,我咪死得
當然最理想係俾中X田換番條新俾我,我覺得係舖頭搵藉口唔換俾我

RAM係咪透明面蓋包裝?
如果蓋都未開唔換不如搵代理

回覆 5# kcthomlau

佢係有膠紙封晒口,一定要拆出黎先睇到有無花
唉,等我仲以為封晒口全新實無事,加上個Simon講既野,條氣頂唔順,一把火

話開唔到機先有得換WOW,到時咪又話條RAM有花,要我去代理,根本佢玩晒!

對處有情意結就試下
唔係用到就算

個Simon仲話,要即場開盒CHECK RAM先有得換,走開左都唔得!
(又唔見我係角落大舖買牛遇到咁情況)

我都試過類似,所以blacklist左呢間,你唔覺而家無乜人去果間買野咩

回覆 9# hang2008

係,我好多時都經過黃金,角落大舖及Cxmdxx都多人過佢
同埋中X田而家好多貨都話無,所以今次RYZEN買料我反而去左第二度