[其他] 外置或內置sound card好?

本人啱啱買咗塊新底板-Asrock  B450M Steel Legend,內置7.1 聲道高傳真音效 (Realtek ALC892 音源編碼解碼器),- HD 音訊插孔: 後置 / 中置 / 低音 / 線性輸入 / 前置 / 麥克風 (鍍金音訊插孔).

而我本身有張內置sound card Creative Audigy Fx 5.1 PCI-E,並配備Logitech z607 5.1喇叭.

我想問下各位ching,竟究底板內置的7.1好,定係我外加內置張5.1好?我有無需要插返張sound card落去,定係直接用底板內置的7.1聲道己足夠呢?

本人啱啱買咗塊新底板-Asrock  B450M Steel Legend,內置7.1 聲道高傳真音效 (Realtek ALC892 音源編碼解碼 ...
ekinz1219 發表於 2019-9-6 10:49

你兩張都係內置

外置聲卡應該係USB光纖獨立於機箱外,可以唔受機箱同PSU 造成的內部EMI影響

閑睇就係Creative Audigy Fx 5.1好
但其實你自己兩張交換黎聽,邊張好D咪用邊張,你有實物點解唔自己試

內置 -> 延遲低, 容易受電腦火牛品質影響, 容易受內部干擾.
usb 外置 -> 少d 內部干擾 ,受電腦火牛品質影響, 延遲有機會出問題.
外置電源既外置 -> 不受內部干擾, 不受電腦火牛品質影響, 延遲有機會出問題.

你果張  Creative 都係內置 sound card

你想問既係底板內建sound card 好d 定係PCI-E 內置 sound card好d.
肯定係  Creative  果張好d

唔好意思,打錯咗,己改返,兩張都係內置Sound Card,一個係底板音源,Creative係內置pci-e card才對。

我都喺剛換這塊board, 我自己一向都唔用底版sound chips, 之前5.1creative pci 現在冇法使用啦,我應該會改用usb dac, 但好肯定你插張pcie 會有明顯效果。

THX,原來張內置sound card Creative Audigy Fx 5.1 PCI-E仲有市場,咁我過幾日砌機插返張卡入去用。

用緊onkyo se-300

其實真係唔知聽唔聽得出分別

用緊onkyo se-300
maryme 發表於 2019-9-6 17:13

如果根據另一個音響版區的理論
你呢塊係內置sound card, 應該屬於垃圾級(我當然知道你果塊係好野)
隨便一塊四百幾蚊的Creative Sound Blaster X-Fi USB 都好聲過你

如果根據另一個音響版區的理論
你呢塊係內置sound card, 應該屬於垃圾級(我當然知道你果塊係好野)
隨便一 ...
我唔係打手 發表於 2019-9-7 17:48

咁 EVGA 哥張掂唔掂 ?