[電腦組合] 用緊超舊I7 sandy bridge係唔係要換機?

用緊I7-2600  8GBRAM INTEL SSD 256GB WIN10
有幾個問題想知

我一直都想買有內罝既VGA既CPU  因為用幾年怕熱可以丟走左張外置VGA

1。 如果換AMD3400g  會唔會快左好多?

2。 我見跑分AMD3600 3700 果D 好似快我I7有幾倍
如果換完?會感受到明顯快左嗎?

3。 I7 9700 9900 果D有內罝既VGA既CPU 我都有興趣。
我想換完有快左既感覺~ 
買左新會用黎打機(FPS多,ARPG同玩civilization),同學下剪片, PS, python  

現在都係上網多 
文書野用緊OFFICE16/365(無壓力double click文件都係1-2S就開到) 
但係用CHROME/FIREFOX時睇fb live  佢食我好多RAM唔知點解~

換機我唔洗買火牛, hdd, case 
同埋仲有一點想部野耐用D。。。  
我依部野用左好多年一出i72600即買。。。
budget 都係得4-7千 (ram, cpu, ssd, vga)

邊個方案係最抵?唔該

1 唔會 3系apu同haswell refresh 差唔多
換言之好打極就係單核提升約10%
2 冇內顯為何你會考慮 要性能要平=冇內顯
3 你呢個budget唔駛考慮9700 9900 砌唔出的
除非你唔要獨顯

via HKEPC Reader for Android

要打機要加display card
日常上網換完你都唔會feel 到人分別
至於ram 唔係爆ram 唔夠用就得
爆左加ram就得
無咩升級理由
除非壞機or 你多錢無地方使姐

建議你買 8GB DDR3 RAM x2,最好 2133。
唔知你塊板上唔上到 2400。
其他唔升住。

Intel 8 Cores 8 Threads Core i7-9700 Coffee Lake (3.0GHz,12M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 2630       

ADATA 16GB Kit 3000MHz XPG GAMMIX D10 DDR4 (2x8GB) AX4U300038G16-DBG 連黑色散熱片        HK$ 620       

<SSD>ADATA 512GB XPG SX6000 Lite M.2 2280 ASX6000LNP-512GT-C 3D TLC PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD        HK$ 480       

GIGABYTE 技嘉 GA-B365M AORUS ELITE B365,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan, USB3.1 Type-C,M.ATX M/B        HK$ 675       

MSI / 微星 RTX2060 VENTUS 6GB GDDR6 OC Edition 雙風扇顯示卡 (DI-N2060V6)        HK$ 2690       

總數:        HK$ 7095

如果要加多個cpu 散熱 $200

平價板 驚 Power Limit
搞到你 9700 只可以八秒真男人 Turbo Boost 8C8T 4.5GHz
之後陽痿 縮返去 8C8T 3.0GHz

仲有 平價板 唔好買 超過 2666MHz 嘅 RAM
首先塊板唔畀你行超過 2666MHz
其次呢啲 RAM 行 2666MHz 反而要加電壓到 1.35V
而原生 2666MHz 唔駛

睇完咁多位意見... 唔該先
覺得依家買機都幾多野要留意...   Power Limit 依D野舊時好似無
我見有D POST 講AMD 有依個問題.  原來INTEL都有...
同埋D 硬件好似貴左幾多

咪咁拉你地,樓主都係想搵個理由換機啫
我就準備由i7-860升級到3700X
料已買齊,只欠機箱 (NCase M1)

其次呢啲 RAM 行 2666MHz 反而要加電壓到 1.35V
而原生 2666MHz 唔駛.
MelonGx 發表於 6/9/2019 02:03 PM

ADATA 16GB Kit 3000MHz XPG GAMMIX D10 DDR4
呢條係原生2666 1.2v,XMP 3000 1.35v