[其他] [電腦白痴] 請問用緊oem win 10.. 買新機可以用返嗎?

部電腦壞左, 想換部新電腦。

想問下可唔可以用返而家個hdd?
電腦個win 係oem黎, 係咪必須要買過個win?

電腦個win 係oem黎, 係咪必須要買過個win? ...
a999b99 發表於 2019-9-7 23:47

OEM 版的 Windows , 換機時必需購買新 License

唔得了OEM License 跟左底板就無得轉

唔得了OEM License 跟左底板就無得轉
TonyStack 發表於 2019-9-8 02:42

都係新手一問~~即係第一次裝oem win10個時~~係認底板??

我初時以為認hard disk

都係新手一問~~即係第一次裝oem win10個時~~係認底板??

我初時以為認hard disk ...
小彤彤 發表於 2019-9-9 13:39

以前WIN7有key貼紙先係認HDD
WINDOW 8.1以後就認底版

以前WIN7有key貼紙先係認HDD
WINDOW 8.1以後就認底版
k20031102 發表於 2019-9-9 15:29

但聽聞舖頭先職員講~好似可以打電話上去問~就可以裝返新機???
係咪有d咁既野?

但聽聞舖頭先職員講~好似可以打電話上去問~就可以裝返新機???
係咪有d咁既野? ...
小彤彤 發表於 2019-9-9 16:32

零售版既Window 先得

打電話去CS話死底板,睇吓得唔得

電腦個win 係oem黎, 係咪必須要買過個win? ...
a999b99 發表於 2019-9-7 23:47

估計樓主部機應該係砌機,個OEM Windows應該係跟電腦買,要符合以下條件先可以裝落新機:
1. 個License Key已經link去樓主個Microsoft Account-即係樓主平時係用Microsoft (Outlook, Hotmail, Skype...) Account login部機
2. Windows 10版本係1607之後,先至support呢個功能 (留意重裝必須安裝同一個版本,唔係都係要搵Techinical Support)
如果符合曬,重裝後入License Key後揀"我最近已變更此裝置的硬體",然後揀返原本部機就應該OK
參考:https://support.microsoft.com/zh ... ter-hardware-change

如果以上步驟唔成功(我試過2次唔成功),就要搵Techinical Support
建議用Online chat,佢地問完症狀,確定可以reactivate就用remote control幫你搞,正常1 個鐘搞掂

如果樓主咁唔好彩唔符合以上2個條件,就真係要問下CS有無得搞啦

回覆 6# 小彤彤

最主要睇你守唔守MS 正版規例. 打電話去CS話死底板, 做到在規例中你的Windows等於翻版, 商業用等於自殺.
打電話/TB買幾$key都係老翻, 直接TB買仲快同方便

OEM在規例中是不能轉移電腦, 只能在買機時購買

隨機版 OEM/COEM 授權可否轉移電腦安裝,或更換硬體設備後重新安裝?
不可以,隨機版軟體「機權合一」,也就是說授權是永遠跟隨著原始電腦的,如果原電腦已經淘汰,機上的隨機版軟體授權也隨之終止,並不能轉移安裝到別台電腦上。

微軟隨機版 OEM 軟體一定要跟隨電腦硬體同時採購嗎?可以僅跟隨鍵盤、滑鼠等電腦周邊硬體進行採購嗎?
不行,無論一般消費者或企業客戶,欲採購微軟隨機版 OEM 軟體時,必須跟隨完整的電腦系統(至少包含一個中央處理器、主機板、硬碟、電源與機殼之電腦系統)同時出貨。隨機版 OEM 軟體不能只跟隨電腦周邊元件(滑鼠、鍵盤等)來進行採購。
https://rightlicensing.azurewebs ... gory=2&topic=19