[產品資訊] 又多一款新版支援win7

繼310c 之後各大公司都出b365版,有公司甚至出atx大版,廠方有win7driver.

如果用Bristol Ridge(非Ryzen嘅APU)就用到Win7。
Okt04175 發表於 2019-9-27 23:20

即係用唔到

回覆 25# akiro

師兄試下用124%

請問早前出Deskmini A300有冇得用返Win7?
mxc 發表於 2019-9-27 12:06

如果用Bristol Ridge(非Ryzen嘅APU)就用到Win7。

請問早前出Deskmini A300有冇得用返Win7?

回覆 26# Okt04175

多謝詳盡解釋

仲有我年紀大WIN7 長期習慣較 125% 咁用.
但WIN10 較125% 後  右下ICON會曚左
仲有約半年前用WIN10 打PUB ...
akiro 發表於 2019-9-22 10:11

唔係你嘅錯,真係Win10嘅錯,有人話而家平均電腦使用者嘅年齡差唔多去到45左右,話因為咁樣啲電腦系統係應該要設計到啱視力唔好嘅人用,咁Win7做同樣嘅事冇Bug而Win10有Bug就係Win10嘅問題,連前輩都不如就係有問題。

十分感謝,正考慮入手B450 !

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 26# Okt04175

ching 好有心機 寫得咁仔細
win 10 真係不了

x2

我都想知,謝謝
vvdee 發表於 2019-9-22 09:11

答案係全部AMD AM4底板本身行到Win7,配乜Ryzen CPU都得,除非用Ryzen APU又唔裝顯示卡咁就冇解,因為APU嘅內置GPU未有人整Mod Driver畀Win7。

AMD 300/400系底板有官方Chipset Driver畀Win7,AMD 500系底板有人整好咗Mod Chipset Driver畀Win7,所以我開Post講X570有得用Win7就係咁嘅原因。

另外,目前Intel全部底板都用到Win7,有整好咗Mod Driver畀Intel H310/B350/H370/Z390行Win7。

---

目前用Win7嘅好處
1.冇內置Telemetry去狂寫Log記錄你用電腦習慣傷SSD/HDD同埋偷偷Send畀M$侵犯你私隱,就算有更新檔附加咗Telemetry都可以用CMD指令/工具完全剷走。

2.唔會似Win10咁喺背後行咁多無謂野食CPU同RAM。

3.唔會逼人望著Windows Phone嗰種簡陋樣,Win7有Areo Basic、Areo、傳統主題揀,唔鍾意仲可以Patch咗啲DLL自由裝第三方主題/自己整套。

4.唔會有要強制成批更新裝晒嘅問題,如果你知邊個更新Patch有問題可以Hide走佢唔使硬食Bug,又可以一直唔更新。

5.管理員帳號有實權喺手,一切系統野都可以改可以停咗佢,唔似Win10咁搞到管理員都有野唔畀改唔畀停好似喺度借M$嘅電腦嚟用咁。

6.開機有F8功能表喺度可以直接㩒入去,開機失敗之後又可以揀唔入修復模式,唔使好似Win10咁等3次入唔到修復模式先有返功能表畀人揀做乜。