[記憶體] 想請大家幫幫忙~

用梗8gx2既corsair ram pro 3000 rgb
asus tuf b450-m  (唔記得plus定pro)  gaming m-atx
3600 u
asus tuf 5700xt

如果我想加多2條8g落去得唔得架?
砌機個時無諗清楚~~因為砌完機先見好到d人話~開模擬器好食ram~

其實如果可以後加多2條8g落去~想問一句~~呢個配套~係16x2 or  8x4~~會比較好d呢????

感激

你係咪真係想人幫你架, 相都無張, 又無型號, 連底板係邊隻都唔清楚, 點幫?

D料係咪最近買?影張相就知ram咩型號先得架

用梗8gx2既corsair ram pro 3000 rgb
asus tuf 450-m  (唔記得plus定pro)  gaming m-atx
3600 u
asus tuf 5 ...
小彤彤 發表於 2019-9-9 15:22

如果你想加多2條8g, 最好同model.
16x2會好DD, 因為之後可以再加, 但性能唔影響. 都係dual channel

你係咪真係想人幫你架, 相都無張, 又無型號, 連底板係邊隻都唔清楚, 點幫?

D料係咪最近買?影張相就知ram咩 ...
harakuma 發表於 2019-9-9 15:27

我梗係想人幫~~thanks~~
其實一定要有相先可以幫到?????
我d盒響晒home~而家影唔到~~只能打基本資料

16x2會好DD, 因為之後可以再加, 但性能唔影響. 都係dual channel ...
macis 發表於 2019-9-9 15:28

佢已經用緊兩條, 只可以加多一次(兩條), 以後無得加,

一係4x8, 一係4x16(即係賣走兩條8先)

16x2會好DD, 因為之後可以再加, 但性能唔影響. 都係dual channel ...
macis 發表於 2019-9-9 15:28

我知道要同款~~我都會拎住個盒去買~因為我部機新砌左幾日~~請問買左係咪就咁插落去就ok?? 唔駛set野???
thanks~~只是想知道~塊底板有4條槽~但我電腦~又太唔熟~唔知可唔可以run到4條
thanks

佢已經用緊兩條, 只可以加多一次(兩條), 以後無得加,

一係4x8, 一係4x16(即係賣走兩條8先) ...
harakuma 發表於 2019-9-9 15:33

4x8 唔會再加架啦~~因為我新砌機~~唔會賣左佢走~而換16x4~thanks

我梗係想人幫~~thanks~~
其實一定要有相先可以幫到?????
我d盒響晒home~而家影唔到~~只能打基本資料 ...
小彤彤 發表於 2019-9-9 15:32

混合唔係唔得, 會有機會唔夾, 搵自己麻煩,

仲有唔知你係咩型號ram, check唔到可唔可以以高頻行4x16及穩定超

混合唔係唔得, 會有機會唔夾, 搵自己麻煩,

仲有唔知你係咩型號r ...
harakuma 發表於 2019-9-9 15:38

ram真係要返去睇返個盒~~佢張單~又打得好簡陋~都唔係詳細list

響電腦度可唔可睇到用梗咩ram??? 按邊度?

ram真係要返去睇返個盒~~佢張單~又打得好簡陋~都唔係詳細list

響電腦度可唔可睇到用梗咩ram??? 按邊度? ...
小彤彤 發表於 2019-9-9 15:39

cpu-z可以 睇spd度會有資料睇