[中央處理器] INTEL 定 AMD 心大心細

用緊I7-4790最近終於想升級
原本想9700K / 9900K

但俾AMD 3700X吸引到
是否配X570一步到位好? 還是用X470呢?
爬文見X570好似仲有些少BUG
對AMD平台真係唔熟
又因本人非重度GAMING玩家
3700X多核對系統整體反應速度是否較好?

有冇CHING俾下意見

3700x 配 b450 即可
配塊 b450 mortar max 又平又好用,又唔洗更新BIOS
U + 板再加條 8GB RAM 都仲未買到一粒 9900k

回覆 2# crackong

謝CHING回覆
之但係原本想用9700K / 9900K + Z390
所以已定GSKILL 4266MHZ RAM

B450好似只去到3600???

回覆  crackong

謝CHING回覆

B45 ...
tata211 發表於 2019-9-11 11:56

OC唔止3600,可以上到過4000都得,不過最好跟官方行3733 1:1 Mode將d細參數壓低佢

回覆  crackong

謝CHING回覆

B45 ...
tata211 發表於 2019-9-11 11:56

如非重度Gaming
我就3700X + X570 + 5700XT + PCIe 4.0 SSD 1TB

準備砌ITX機
B450版平X570 $800左右
除非要PCIe 4.0或ax WIFI,唔係真係冇需要用到X570
另外個人唔鐘意X570把風扇仔

回覆 5# sport

CHING~ 我已發誓此生不用A卡, 非信仰, 不解釋

回覆 3# tata211

Ryzen RAM設定好似要多啲tuning,唔似Intel咁set XMP就得

回覆  tata211

Ryzen RAM設定好似要多啲tuning,唔似Intel咁set XMP就得
akyp 發表於 2019-9-11 12:27

唔係, 一樣就咁XMP 就得.

回復 8 #akyp

Tuning係超頻over XMP setting就要搞下,唔係就咁set XMP大部份底板都無問題!