[記憶體] 急問,請教一下,thanks

呢條ram係咪3000hmz?

點解佢寫住ddr4  2132既

因為我見朋友用kelvv 2400
佢真係會寫明ddr4 2400

呢條ram係咪3000hmz?

點解佢寫住ddr4  2132既
小彤彤 發表於 2019-9-13 22:34

睇 xmp profile

xmp即係?

下面有寫3000 C15,去BIOS set X.M.P

下面有寫3000 C15,去BIOS set X.M.P
Pppk 發表於 13/9/2019 23:09

亦可用 CPU-Z 睇睇 SPD 嗰頁 的 Timing Table

亦可用 CPU-Z 睇睇 SPD 嗰頁 的 Timing Table
toylet 發表於 2019-9-13 23:17

我就係用CPU-Z睇架~~頭先張相大過150KB~所以CUT左出黎
註解 2019-09-13 235333.png

咁個2132~同1066MHZ係代表咩@@
因為我睇返個盒~佢又真係寫3000MHZ~~所以我以為間砌機舖呃我~~我又唔係太熟電腦

請問呢條RAM~係咪好普通???? 見佢得C15~~我朋友用KLEVV 有17

我就係用CPU-Z睇架~~
小彤彤 發表於 13/9/2019 23:53

"XMP-2998", 即要 XMP 有 DDR4-3000 這個 profile!!!
當然亦可不開 XMP 來上 3000... manual settings.

"XMP-2998", 即要 XMP 有 DDR4-3000 這個 profile!!!
當然亦可不開 XMP 來上 3000... manual settings. ...
toylet 發表於 2019-9-13 23:57

THANKS~因為我唔識睇~見佢寫DDR4 2132~有D嚇親~我無諗住郁D SETTING~我都係用最基本既~THANKS~~

因為我準備想去加多2條8G RAM~~砌左機1個禮拜先發覺唔係好夠~想加~諗住拎返個盒出黎~跟住買一模一樣實無錯

THANKS~因為我唔識睇~見佢寫DDR4 2132~有D嚇親~我無諗住郁D SETTING~我都係用最基本既~THANKS~~

因 ...
小彤彤 發表於 13/9/2019 23:58

BTW, "JEDEC" 即是非 XMP 的 profiles!
https://kknews.cc/zh-hk/digital/92nebq.html
https://www.google.com/search?q=jedec+vs+xmp