[中央處理器] 大家3700X 原廠風扇溫度幾多?

無超頻CPU全AUTO RAM 係G.SKILL TridentZ NEO F4-3600C16D-32GTZNC

室溫24度

燒AIDA64 最高溫度87,平均80度,唔知換散熱器可以低幾多,聽聞換在燒機都成80幾度

idle 60, full load 87 (100% fan speed)
利申:冇冷氣

IDLE 43  FULL LOAD 75 冇開冷氣
有offset -0.1v 電壓 冇超 @原裝風扇
只超ram 行3600 c16-15-15-14-T1
行X370 C6E 板 ABB bios

無超頻CPU全AUTO RAM 係G.SKILL TridentZ NEO F4-3600C16D-32GTZNC

室溫24度

燒AIDA64 最高溫度87,平均8 ...
sum888 發表於 2019-9-21 19:21

offset減電解溫最快

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

IDLE 43  FULL LOAD 75 冇開冷氣
有offset -0.1v 電壓 冇超 @原裝風扇
只超ram 行3600 c16-15-15-14-T1
行 ...
awinds 發表於 2019-9-21 20:03

點樣設定offset電壓?

idle 60, full load 87 (100% fan speed)
利申:冇冷氣
roytam1 發表於 2019-9-21 19:35

idel都60度?!

Wraith Prism都熱成咁

唔燒機唔熱
唔開冷氣,日常打pubg 50-70度 平均55度
閒置35-41度,原廠風扇算ok掛?
唔知換d 500-700風扇燒機可以改善幾多?
但3700x超頻好似快唔到幾多換風扇係未無用?

上粒x5650用prime95燒機熱過aida64
家陣3700x掉返轉係aida64熱prime95,差15度

3700X 打The Division 2 無快過,打PUBG就快在30-40FPS

idel都60度?!
nnd 發表於 2019-9-22 16:37

有圖為證,不過heatsink摸落唔覺有幾熱

上圖無開冷氣室溫28度
無用原廠散熱膏,換在信越7921

IDE 60度
咁高溫一係裝唔好,一係報錯溫度
而且點解你跑到2.2G?我最低速3.4G
CPU風扇速度比我低
我通常行1968-2200 RPM