[產品資訊] WiFi motherboard

想問用 wifi pcie card 是否好過底板 built in wifi?
見 Gigabyte x570 Aorus Elite wifi 只貴冇wifi 版 100蚊

via HKEPC Reader for Android

望左下兩塊pcie同sata數量一樣
咁wifi版邊度偷通道比個wifi

望左下兩塊pcie同sata數量一樣
咁wifi版邊度偷通道比個wifi
gundamdxhk 發表於 2019-9-24 13:04

可能原本雙lan變咗1lan1wifi

x570張wifi好多係intel ax200

回復 4 #XABI

咁即係??

回復 XABI

咁即係??

JLO 發表於 2019-9-24 14:42

技+依塊唔係

即係是但有樣野少左先會有 wifi built in?

即係是但有樣野少左先會有 wifi built in?

JLO 發表於 2019-9-24 15:02

唔肯定
照理呢類大版已經用盡pcie lanes, 甚至會有插左B槽, A槽會降速既情況
就算WIFI版用9260AC都應該會佔pcie x1 邊度黎

唔肯定
照理呢類大版已經用盡pcie lanes, 甚至會有插左B槽, A槽會降速既情況
就算WIFI版用9260AC都應該會 ...
gundamdxhk 發表於 2019-9-24 19:43

唔一定, 好多時都唔會用盡所有lanes
aorus xtreme用chipset 20lanes
pro同elite只係用得16

買張pcie wifi6卡好過, 要平有淘寶, 要貴有港行貨大廠+行保

又唔係 ITX
落張 WIFI 落去唔知為乜
D 貴價 底板真係越黎越偏離本質