[記憶體] (solved) 笨問題,唔同牌子ram可一齊用嗎?

如果兩張ram頻率同容量一樣,
只係牌子唔同,都唔會有衝突嗎?thanks~~

得 但未必行到最佳速度

得 但未必行到最佳速度
rx78_nt-1 發表於 2019-9-24 18:34

同可能唔穩定

via HKEPC IR Extreme 4.2.0 - Android(4.1.0)

睇過price hk,adata 8gb $300
我部dell機,原廠ram,同樣8gb,$1800,吞錢嘅

回復 1 #eric6a01

理論上係得,但實際上有機會唔穩定或開唔到機!

我今日剛試完,將G.Skill 及Corsair DDR4-3000 RAM夾著一齊用,只行2133, 開到機入到Win10, 但run AIDA64 及Memtest64都有error

回復 eric6a01
理論上係得,但實際上有機會唔穩定或開唔到機!
我今日剛試完,將G.Skill 及Corsair DDR4- ...
antonyhk 發表於 2019-9-24 18:49

明白了,睇黎都係唔加ram了

睇雙面或單面RAM 有時候有相容性問題

同可能唔穩定

via HKEPC IR Extreme 4.2.0 - Android(4.1.0)
kofz 發表於 2019-9-24 18:41

如果同牌子 但型號唔同 唔穩定機會大唔大

明白了,睇黎都係唔加ram了
eric6a01 發表於 2019-9-24 18:51

怕有問題咪成對換

睇過price hk,adata 8gb $300
我部dell機,原廠ram,同樣8gb,$1800,吞錢嘅
eric6a01 發表於 24/9/2019 06:49 PM

怕既買一對,然之後賣左Dell嗰條
我自己部Dell 3010,2條4GB唔同廠,唔同頻率,memtest64同86都過到