[主機板] 為何 M.2 都是放在 PCIe X16 和 CPU 之間

純粹係好奇..... 因為之前部機神神地, 所以近排睇左好多硬件相關的東西...

PCIe X16 基本上有 GPU 都係插佢, 而 GPU 大概係機內最熱的東西.
而 CPU 亦係主要發熱體.

大部份 X570 板都把 M.2 夾在中間, 而且極近 PCIe 槽.... 不就是 熱+熱+熱?

因為尼條PCI-E x4 係由CPU拉出來
所以物理上越接近 CPU Socket 越好, 所以放果度.

有埋HS驚咩熱,以前nvme 80幾90度都係咁用
同埋前置基本上都有幾把風扇又唔會積熱上到50度已經好叻

因為尼條PCI-E x4 係由CPU拉出來
所以物理上越接近 CPU Socket 越好, 所以放果度. ...
crackong 發表於 2019-9-27 16:29

咁又 make sense... 另一隻就由 X570 拉出黎.

有埋HS驚咩熱,以前nvme 80幾90度都係咁用
同埋前置基本上都有幾把風扇又唔會積熱上到50度已經好叻 ...
Wanderer 發表於 2019-9-27 17:54

純粹係好奇... 塊塊都咁放, 自然係可以接受的範圍吧.

純粹係好奇... 塊塊都咁放, 自然係可以接受的範圍吧.
IanW 發表於 2019-9-27 21:34

就咁用passive cooling (heatsink)已經可以令溫度大大改善

咁又 make sense... 另一隻就由 X570 拉出黎.
IanW 發表於 2019-9-27 21:33

另一隻直頭係正pcie x16下面
而家gpu風扇興停轉 當佢唔轉 m2位一定積熱

via HKEPC Reader for Android

另一隻直頭係正pcie x16下面
而家gpu風扇興停轉 當佢唔轉 m2位一定積熱

via HKEPC Reader for Android ...
louis3412 發表於 2019-9-28 10:26

呢個位...如果加散熱隨時頂卡喎

呢個位...如果加散熱隨時頂卡喎
Botti 發表於 2019-9-28 10:34 AM

用水冷唔會頂掛

via HKEPC Reader for Android

SSD 要散熱既只有佢粒controller
NAND 顆粒本身運作時 5-60度 係最佳溫度

所以只要正常有風到就得....