[測試] 其實Ryzen第一代嘅記憶體延遲值都唔算差

唔講咁多,睇圖

Ryzen 5 1600都係七十幾ns,同Ryzen 3000系列都係差唔多

RAM more detail

你真係想試,我就用3600x auto+3733 C16同你玩,你鐘(鍾)意超幾多都得。
呢個設定已經係我日常使用嘅最低標準,你連咁都打唔過就真係算吧啦。

未命名 -1.jpg

呢D一點一滴都係用錢換番黎, 自問玩唔起, 我就寧願慢小小算

zen1 上到 3600 嘅 RAM 喺 Intel 可以行 4000-5000

你真係想試,我就用3600x auto+3733 C16同你玩,你鐘(鍾)意超幾多都得。
呢個設定已經係我日常使用嘅最低標 ...
kcthomlau 發表於 2019-10-8 08:29 PM

你用 3xxx 打我 1xxx ,仲要用3733,邊有得贏

我只不過係想話, 一代記憶體嘅延遲都唔太差啫

via HKEPC Reader for Android

你用 3xxx 打我 1xxx ,仲要用3733,邊有得贏  

我只不過係想話, 一代記憶體嘅延遲都唔太差啫
...
Kennn 發表於 2019-10-9 08:56

呢排興挑機

有無試埋set低tRFC?

呢個設定已經係我日常使用嘅最低標 ...
kcthomlau 發表於 2019-10-8 20:29

ram電壓幾多?

呢排興挑機

有無試埋set低tRFC?
kcthomlau 發表於 2019-10-9 10:54 AM

冇試,因為呢部係我係公司部文書機黎,就費事慢慢試了