[電腦組合] 第十代HEDT大減價,二手Xeon E5 v3/v4更加唔吸引

好似無乜人提。

https://www.hkepc.com/18488
呢勻真係要多謝AMD
咁高頻嘅10C/20T,一減就減到US$590
配埋塊有IPMI +6 PCIE slot嘅X299都係唔過US$500
依家一條DDR4 2666 32GB又唔過千港紙。
成套i9 10900X+ASRock X299 WS/IPMI +64GB RAM都未過萬。

你叫淘記啲低頻Xeon V3/V4+X99/C612 platform仲點生存。

好事來

好事來
crackong 發表於 2019-10-14 11:28

好彩Gaming desktop仲用緊9900k,市場暫時變化唔大(R9 3900未拉開距離),否則就心郁郁想換機。

至於部E5 2630v2 Dual CPU就插緊十條8GB ECC DDR3,下次升應該直接上至少Cascade Lake X/Xeon W,唔會玩Xeon V3/V4。
AMD 雖然X570同PCIE 4.0係正,但有IPMI可以做Home Server嘅板都係少之又少。

話有超頻空間真係睇定D先
全5.1G係binned

話有超頻空間真係睇定D先
全5.1G係binned
kcthomlau 發表於 2019-10-14 11:37

我就唔多信,我8C16T 9900k,全5.0GHz要降AVX offset 3先勉強頂得住唔會積熱散唔去,佢咁多core仲有得上?
除非做到粒die好薄+膠水分散core。

Intel U 28cores以下唔使膠水

via HKEPC Reader for Android

以前 INTEL 出新U 一定會講幾多 NM
唔知幾時開始佢自己都唔提...

我就唔多信,我8C16T 9900k,全5.0GHz要降AVX offset 3先勉強頂得住唔會積熱散唔去,佢咁多core仲有得上? ...
Brainstomer 發表於 2019-10-14 11:45

bigger die size with more contact with IHS and bigger IHS compare to 9900k

bigger die size with more contact with IHS and bigger IHS compare to 9900k
anonymoushk 發表於 2019-10-14 13:28

9900k 8粒core逼埋一齊,但HEDT就未必係。

粒silicon conductivity到頂,你換IHS加大heatsink都幫唔到。

我就唔多信,我8C16T 9900k,全5.0GHz要降AVX offset 3先勉強頂得住唔會積熱散唔去,佢咁多core仲有得上? ...
Brainstomer 發表於 2019-10-14 11:45

HEDT 個die size 好大,
不過5.1 梗係吹
MESH 架構本身就不利高頻.
正常環境下實際4.3 已好盡, 再上要LN2

同埋 x299 所有款都係食電獸, 2-300 W 係等閒, 甚至食500W