[操作疑難] intel win 7 轉 Ryzen 3 win10 問題

我而家部機係 intel 4790 + B85板 +win7,想轉 3700X + B450 + win10。
請問我可否將舊機隻SSD直接轉到新機,boot入win7後再升級 win10呢?
有無其他程序要先做,例如先將舊driver移除呢?請各位師兄指點。thx

都係重安好過啦, 萬一唔穩定出問題, 又賴AMD唔得

但我有好多正版程式係以前 give away 時安裝,剷機就全部無晒,所以想保留。

另外請問邊張$1000內 B450 ATX板好呢?

舊機個人經驗3770k Z77 SSD(win10 os)
換機AMD 3900x+hero 乜都無剷直接原用返舊機既系統無問題
入到win10後再用Partition.Master 將舊SSD系統克隆 到新M.2 SSD上重啟電腦進bios設回M.2 SSD做BOOT機 再裝回AMD全部軀動KO
入返系統然後順手Format舊SSD 收工 (最後想乾淨D都係重裝Win10)
但你win7 再上 win10,建議直接重裝新win10

謝謝解答,如果我在舊機先升級Win10,但不啟動,然後轉到新機先入key啟動會否較好呢?

謝謝解答,如果我在舊機先升級Win10,但不啟動,然後轉到新機先入key啟動會否較好呢? ...
he-man 發表於 2019-10-18 02:25

建議砌好直接重裝新win10

但我有好多正版程式係以前 give away 時安裝,剷機就全部無晒,所以想保留。 ...
he-man 發表於 2019-10-18 01:16

問題係呢D give away程式如果行WIN10又行唔行到?

建議你先用Acronis backup Win7一次, 有咩事衰左可以restore. 然後用舊機升Win10, 升完再睇下呢堆舊program有幾多可以順利係Win10. 如果得好少可以run到, 你就要評估下run唔到個D對你係咪好重要, 如果係, 就要諗下係舊Win7基楚下用唔用到新hardware (例如restore返Win7, 事先裝晒AMD driver, 做多一個Acronis backup之後先換hardware,  睇下著唔著到機), 再唔係就考慮唔好升級. 相反如果大部份software都用到係Win10, 你就可以先Acronis一次, 預先裝晒AMD driver, 再backup 多一次, 然後換hardware再睇下boot唔boot得著.
當然用win7升win10, 再咁樣換hardware, 系統的確冇咁穩定, 不過都可以摶下. 如果用一排成日都hang機之類, 到時format再clean install Win10都未遲.

但我有好多正版程式係以前 give away 時安裝,剷機就全部無晒,所以想保留。 ...
he-man 發表於 2019-10-18 01:16

反正上左10都用唔到,無所謂

Ryzen 3好多野要1809定1903先用到

垃圾win 10
你轉左win 10你一定會後悔
大把人不斷試
都係想去win7
你反而撞番去win 10