[記憶體] AMD ram支援度一問

首先初步張List如下,真係第一次用AMD唔太清楚
以前用開煙無擔心過ram問題,底板支援個數值一般就無問題

CPU: 3900x / 3950x
motherboard: ROG Crosshair VIII Hero
(其實呢家仲有冇五年保既底板,我知呢家ROG都得三年,但係無用過其他唔清楚,如有麻煩推薦)

ram: 初步打算呢兩條,可以既個人比較想用Corsair白金條...
CORSAIR Dominator Platinum 64GB (4 x 16GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3000
G.SKILL Trident Z RGB (For AMD) 64GB (4 x 16GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3000

我見到有AMD用家開POST講呢類超頻ram出問題
除左ram預設值,其他XMP設定值(如高過某個數值)係會出現死機/藍屏
定係一定要買G.SKILL Trident Z Neo (For AMD Ryzen)呢類先會保證唔出問題?

其實我一直想問,超頻ram如4000Mhz+ ram
即使係廠標XPM個數值可以達到4000+ (我知16GB單條去唔到高頻率,純粹想問下)
如(G.SKILL TridentZ RGB Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 4600)
因為除左gaming部機仲會做其他野,VM/剪片之類...行足7x24,行長4600Mhz真係無問題?
如果長行7x24都係行返ddr4標準值穩陣?

另外CPU fan打算用Cooler Master MasterAir MA620M / be quiet DARK ROCK PRO 4
選呢兩隻主要係貪黑色...但係兩隻好似都裝唔到CORSAIR Dominator Platinum ram
有冇Ching有用呢兩隻fan,ram最多支援到幾高到.

同呢兩隻會唔會壓唔往3950x/3900x呢類級別既CPU
唔會特別玩超頻...至少唔會長行ALL CORE 4.5Ghz
因為部機會7x24開,預設夠用隨時咩都唔搞.

回覆 25# Getchu

ram 行 xmp 唔會有問題。3950x 風冷壓得好幸苦,如要超頻, 必要水冷(我用一體水)。

回覆  zorrosiu

neo新版 ,rgb舊版
Archvictoros 發表於 2019-10-21 17:09

多謝各位師兄解答我問題

最後想問一下,ram存唔存在縮ram問題
因為我睇Post見到有人講,超得多,條ram開始縮,要降低Mhz先得
唔係會重開機,藍畫面各種問題
如果我買廠標3600Mhz ram,到底應唔應該長開3600 XMP?定係行預設穩陣?

2400Mhz我感覺都夠用,ram超唔超頻其實真係無咩所謂
升級主要係i7 4核真係唔夠用...

有冇3900x師兄可以講下溫度大約點(我估3950x只會更熱情)
因為真係唔想用水冷,水冷曾經有不快經歷
風冷到底壓唔壓得往3900x,如果我完全唔超頻,只行預設呢

C7h 試過冇問題

via HKEPC Reader for Android
Kennn 發表於 2019-10-21 08:51

thx ,

唔通要買C8H -_-"

回覆 21# zorrosiu

neo新版 ,rgb舊版

回覆  kofz

日本平啲?
kcthomlau 發表於 2019-10-21 06:53

Panram  W4N2666PS-16G

得日本有賣

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 12# Archvictoros 我用緊16x4   新一批盒上有寫支援AMD
我newegg入完舊版 先發現有呢個新version

有冇ching 嘗試過 Corsair CMW32GX4M2C3200C16
32GB or 32GB x2 夾唔夾到 3700x

thx
thereus 發表於 2019-10-20 04:16 PM

C7h 試過冇問題

via HKEPC Reader for Android

回覆 11# kofz

日本平啲?

回覆 1# Getchu

以你ge用途唔好超,用水冷(一體或自組水)係上策。 Ryzen 3950X風冷好難壓得住(特別係超頻)。